Feest voor de machinesEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Feest voor de machines

Titel: Feest voor de machines
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2014
ISBN: 978 90 583 8967 1
Illustraties: Liesbeth De Stercke

Terug naar lijst

De machines bouwen een feestje

Misschien denk je dat machines niet van feestjes houden. Dan heb je het mis. In het donker zetten ze hun grote flitsende lampen aan en feesten ze erop los.

De dieren in ‘Feest voor de machines’ hebben hard gewerkt. Oli-tattoo heeft met zijn betonwagen beton rondgereden en Zoë Giraf heeft aardappels gepoot. Zo zijn er nog veel verschillende dieren die allemaal een groot voertuig besturen. Bijvoorbeeld een trekker, een kraan of een oplegger. Ieder voertuig heeft zijn eigen dier als bestuurder. Eerst worden op iedere bladzijde de dieren opgenoemd samen met het grote en bijzondere voertuig waarin ze rijden. Zo lijkt het boek een opsomming met deze dieren. Maar aan het einde zie je dat de dieren met hun voertuig naar één plek rijden. Een feestlocatie: “Is iedereen binnen? Is iedereen klaar? Dan kan het beginnen, het feest van het jaar.”

De dieren feesten erop los. Ze drinken heerlijke drankjes, eten lekkere hapjes en dansen op dit grote feest. Totdat iedereen moe is. Dat is ook niet zo gek na zo’n lange dag werken. Iedereen gaat lekker slapen. Het is stil en rustig op het feest terrein. Maar wat gebeurt er dan? De lampen van de machines gaan aan, de felle roze lampen van de hoogwerker branden. Nu is het tijd voor de machines om een feestje te bouwen!

Dit boek is verrassend door het einde van het verhaal. Je verwacht niet dat de machines ook feest willen vieren en dat midden in de nacht ook echt gaan doen. De tekst van Edward van de Vendel is kort maar krachtig. Op iedere bladzijde staan maar twee regels tekst. Over deze tekst is heel goed nagedacht. De naam van het dier heeft dezelfde letter als het soort dier. Bijvoorbeeld Klara kraanvogel. Daarnaast begint het voertuig dat het dier bestuurt ook nog eens met dezelfde letter. Zo bestuurt Klara de kraanvogel een kiepauto. Dat is nog eens goed bedacht! Verder rijmen de regels tekst ook nog eens. Dat zorgt ervoor dat de tekst snel leest.

De tekeningen van Liesbeth De Stercke zijn heel mooi gemaakt. Vaak zie je het voertuig heel goed waardoor je kunt bekijken hoe de machines er nu eigenlijk uitzien. Meestal  kun je ze niet bestuderen als je ze in het echt tegenkomt. De tekeningen zijn grappig, bijvoorbeeld als er een botsing afgebeeld is. Wat ook leuk is om te zien hoe de dieren zijn getekend. De olifant heeft bijvoorbeeld tatoeages op zijn rug. Grappig is ook de verwijzing naar het liedje ‘ik zag twee beren broodjes smeren’. Dat zijn twee beren aan het doen in de vrachtwagen!

Wil je graag een boek lezen waarmee je kunt lachen en dat een verrassend eind heeft? Dan moet je 'Feest voor de machines' zeker een keer lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Daan de machinist’ van Fiona Rempt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.