FanfareSjoerd Kuyper

Terug naar lijst
 

Fanfare

Titel: Fanfare
Auteur: Sjoerd Kuyper
Uitgeverij: Leopold, 2002
ISBN: 978 90 258 3500 2
Illustraties: Max Velthuijs

Terug naar lijst

Met de muziek mee!

Voor een meer dan feestelijk gevoel moet je bij Sjoerd Kuyper zijn. Met zijn gedichten op muziek maakt hij van elke gewone dag een blije dag. Zijn nieuwe en oude gedichten en liedjes zijn nu bij elkaar gebracht in een dik boek: 'Fanfare'. Samen met de bijgeleverde cd goed voor je humeur.

Het is een vrolijke stoet om achteraan te gaan, die fanfare. Liedjes uit de bekende tv-series als 'Het zakmes', en 'De freules'. Maar ook uit verschillende theaterprogramma's als 'De bonte bakfiets' of speciaal voor de radio geschreven. En dan nog nieuwe liedjes en gedichten, die nog niet eerder gepubliceerd zijn. Allemaal gerangschikt naar leeftijd. Om naar te luisteren en om mee te zingen.

Daar beginnen we dan maar meteen mee met 'Alle ouwe troep de deur uit', uit 'De freules'. Dit is het verhaal over de adellijke tantes die hun onfrisse neefje goede manieren moeten bijbrengen. Daarmee kunnen ze een miljoen verdienen, die ze goed kunnen gebruiken, want ze hebben geen cent. Om aan wat geld te komen, willen ze hun huisraad verkopen. 

'Alle ouwe troep de deur uit

Die goeie ouwe canapé?
Nee nee nee nee, nee nee nee nee.
Je schimmelende portemonnee?
Nee nee nee nee, nee nee nee nee.
Alle boeken, goud op snee?
Nee nee nee nee, nee nee nee nee.
De koperen papagaaienkooi?
Nee, dat nooit! Die is zo mooi!

Hoe kun je ooit iets verkopen
En het risico lopen
Dat je 't later vreselijk mist?
Oude troep allemaal!

Maar het leven wordt kaal
Als niets je dierbaar is.
 

Zo gaat het met het serviesgoed voor de thee, de borden voor het diner en de champagnekoelers. 'Nee!/ Die zijn nodig als het regent.'

Sjoerd Kuyper schrijft niet alleen grappige, verrassende en onalledaagse liedjes. Hij verstaat ook de kunst om met een paar woorden een volledig beeld of een groot gevoel te schetsen. Denk maar aan 'Het lied van Mees', uit de serie 'Het zakmes'. Mees' vriend Tom gaat verhuizen. Mees ontdekt dat hij Toms zakmes nog heeft. Zo lijkt hij een dief. Hij gaat op zoek naar zijn vriend om het mes terug te geven. Zonder succes. Pas als hij met zijn zelfgemaakte lied op tv komt kan hij alles uitleggen. 'Ik ben pas zes./Tom...ik heb je mes.' Die eerste regels zeggen eigenlijk al genoeg over Mees' gevoel. Mees verontschuldigt zich bij voorbaat (hij is pas zes) en het hoge woord, al die tijd opgekropt, komt er in één keer uit, als een bekentenis: Tom... ik heb je mes.

In het gedicht 'Vijftig' doet Kuyper net zoiets. Hij schrijft over de voordelen van het vijftig zijn. Maar tegelijkertijd is hij bang zijn fantasie kwijt te raken: 'Nooit meer 's ochtends zwetend denken:/is 't een bom of is 't een wekker.' In dat ene zinnetje zit zijn hele gevoel. Dat is knap van de schrijver en leuk om te lezen.

Die vijftigste verjaardag van Sjoerd Kuyper is de aanleiding voor het opnemen van de cd en het uitgeven van de bundel. Een schrijver die al zesendertig kinderboeken heeft geschreven en vele tv-series, scenario's en liedjes. Een schrijver ook die een kast vol prijzen heeft. Toch hoopt hij stilletjes op kippenvel: 'Nee, ik denk dat ik maar beter/ nog een poosje bang kan blijven./ Want dan hoef ik niet te vrezen/ dat ik nooit meer een boek kan schrijven.'.

Als je ons zoekt: voorlopig zijn we weg. Met de muziek mee. Want waar de liedjes van Sjoerd Kuyper klinken, is het altijd mooi weer. Tot Ons Genoegen. 

Babs.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.