FabeldierenFloortje Zwigtman

Terug naar lijst
 

Fabeldieren

Titel: Fabeldieren
Auteur: Floortje Zwigtman
Uitgeverij: Lannoo, 2017
ISBN: 978 94 014 42497
Illustraties: Ludwig Volbeda

Terug naar lijst

Pas op voor Tornarssuk

Niet schrikken van het woest uitziende beest op de kaft! Kijk juist eens goed naar de rookpluimen die uit zijn neus komen, zijn gloeiende gele ogen en de opmerkelijke dieren die in zijn kleurrijke manen verstopt zitten. Wat zijn dit toch voor vreemde dieren, vraag je je misschien af? Wacht dan niet langer en sla het boek open, want Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda vertellen je er alles over in het bijzondere ‘Fabeldieren’.

De zeemeermin en de draak ken je vast al uit sprookjesverhalen, maar er staan nog zoveel andere vreemde en onbekende wezens in het boek. Ken je bijvoorbeeld de domovoi? Dat is een soort wandelende hooiberg die in je huis woont. Of Baba-Yaga, de heks met ijzeren tanden? De ningyo doet vast ook geen belletje rinkelen, dus lees maar mee: ‘De ningyo lijkt op een kruising tussen een vis en een aapje. Ze heeft schubben die glinsteren als goud en als ze huilt, veranderen haar tranen in parels.’ Maar je mag haar niet vangen hoor, want dat brengt ongeluk!

Omdat het boek uit losse informatieve tekstjes bestaat, en dus geen echte verhaallijn heeft, lees je het misschien niet in één keer uit. Dat is ook niet erg, want het boek is ingedeeld in verschillende categorieën fabeldieren. Op de landkaart aan het begin van het boek kun je precies zien welke soort dieren waar op de wereld voorkomt. Zo kun je steeds een nieuw deel van de wereld verkennen.

Ludwig Volbeda brengt ieder fabeldier tot leven met een prachtige, kleurrijke en gedetailleerde illustratie. En omdat het boek zo lekker groot is, zijn de afbeeldingen dat ook. Er is zoveel om naar te kijken en te bewonderen! Sommige dieren zien er eigenlijk wel schattig uit, andere weer grappig of juist een beetje eng. En ze zijn allemaal anders, dus er valt genoeg nieuws te ontdekken!

Bij de illustraties vertelt Floortje Zwigtman allerlei leuke, grappige, wonderlijke en soms gruwelijke weetjes over de wezens, die daardoor ook echt een persoonlijkheid krijgen. Zo is Tornarssuk best wel angstaanjagend, en wekt de sqonk -‘het droevigste fabeldier ter wereld’- juist weer medelijden op. Verder worden de stukjes informatie afgewisseld met bijvoorbeeld spreekwoorden en gezegdes over trollen -‘Dat is naar de trollen!’ - weetjes en tips voor de omgang met fabeldieren, een korte cursus Eerste Hulp Bij Draken -‘Koop een lans en een egelpak en doe het zelf!’- en verschillende sprookjesachtige verhalen. Wil je weten hoe de haas op de maan kwam, wat callicantzari zijn of hoe je Mahaha te slim af bent? Lees dan gauw ‘Fabeldieren’!

Anne.

Leestip: Als je geen genoeg kunt krijgen van deze bijzondere dieren, lees dan ook eens de recensie van 'Hex en Co. - SOS fabelwezens', over een meisje dat fabeldieren kan zien.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.