Eve & Adam. En toen schiep het meisje een jongen’Michael Grant

Terug naar lijst
 

Eve & Adam. En toen schiep het meisje een jongen’

Titel: Eve & Adam. En toen schiep het meisje een jongen’
Auteur: Michael Grant
Uitgeverij: Van Goor, 2013
ISBN: 978 90 00 32105 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor God spelen

In mijn hoofd krijgt Het Been hoofdletters omdat mijn hele leven momenteel om Het Been lijkt te draaien. Alle mensen die ik de afgelopen dagen heb gezien, vragen naar Het Been.Hoe gaat het met je? Hoe gaat het met Het Been? Het Been zit weer vast, dank je.

De 17-jarige Eve belandt na een auto-ongeluk in het ziekenhuis. Ze heeft ernstige verwondingen, waaronder een afgescheurd been. Haar moeder, Terra Spiker, laat haar met spoed overplaatsen naar een kamer in haar eigen miljardenbedrijf Spiker Biofarm, dat nieuwe medicijnen ontwikkelt. Daar herstelt Het Been bijzonder snel. Zo snel, dat er een luchtje aan hangt. Solo, zoon van de verongelukte zakenpartners van Eves moeder en een soort manusje-van-alles in het bedrijf, vertelt Eve dat haar wonderbaarlijke genezing geen toeval is: ze is genetisch veranderd. Een onthulling die haar wereld op zijn kop zet.

Maar er is meer. Om tijdens haar verblijf bij Biofarm wat om handen te hebben, ontwerpt Eve een eigen mens op de computer. Ze kiest voor een jongen, een perfécte jongen welteverstaan, en geeft hem de naam Adam mee. Op het eerste gezicht is het onschuldig tijdverdrijf. Wat Eve op dat moment niet weet, is dat een geheime afdeling van Spiker Biofarm dat ontwerp gebruikt om een echt mens, dus van vlees en bloed, het leven te schenken.

Afwisselend vanuit Eves, Solo’s en later ook vanuit Adams perspectief ontdek je welke duistere praktijken achter de Biofarm-façade schuilgaan. Tegelijkertijd zie je voor welke dilemma’s deze personages komen te staan in een wereld waar je voor God kunt spelen. Hoe ver mag je bijvoorbeeld gaan in het manipuleren van de natuur? Maar ook: mag het ene mensenleven ten koste gaan van een ander mensenleven? Wat is hierin rechtvaardig? Of, zoals Eve haar beste vriendin vraagt: ‘Jij vindt natuurlijk dat ik moet doen wat goed is. Maar wat is goed?’

‘Eve & Adam. En toen schiep het meisje een jongen’ speelt zich af in een nabije toekomst in de omgeving van de Amerikaanse stad San Francisco. Een mooie setting om te fantaseren over de gevolgen van verregaande technologie, en dat doen Michael Grant en Katherine Applegate dan ook volop. Voor de gelegenheid bundelen zij hun krachten als schrijversduo. Zoals je mag verwachten van de makers van uiterst verslavende sciencefictionseries als ‘Gone’ (Grant) en ‘Animorphs’ (Applegate), leveren ze samen een boek dat die reputatie hooghoudt. ‘Eve & Adam’ staat bomvol actie en biedt de nodige diepgang. Tussen de vele spannende passages door ontwikkelen zich vriendschappen en verliefdheden. Enig minpuntje is de misleidende achterflaptekst. Die belooft een verhaal over Adam, maar Adam speelt slechts een bijrol in het geheel. ‘Eve & Adam’ is veel meer: een meeslepend boek dat bovendien alle ingrediënten voor een Hollywoodfilm bevat. Het wachten is dus daarop!

Linda.

Ben jij verslaafd aan sciencefictionboeken die je aan het denken zetten? Lees dan ook ‘De anderen’ van Gemma Malley.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.