Eureka!Richard Platt

Terug naar lijst
 

Eureka!

Titel: Eureka!
Auteur: Richard Platt
Uitgeverij: Gottmer, 2003
ISBN: 978 90 257 3689 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Kinderen vonden de telescoop uit

Eet jij ooit cornflakes als ontbijt? Waarschijnlijk heeft je moeder ze gewoon gekocht bij de supermarkt. Saai hoor! Will Kellogg, de uitvinder van de cornflakes, hield van gekke reclamestunts. Hij beloofde huisvrouwen dat ze gratis cornflakes zouden krijgen als ze naar hun kruidenier zouden knipogen. Vooral dit soort grappige verhaaltjes maakt 'Eureka! De momenten achter de grote uitvindingen' van Richard Platt zo leuk om te lezen.

De titel van het boek is goed gekozen. Eureka is een woord uit het oud-Grieks en betekent 'Ik heb het gevonden!'. De geleerde Archimedes riep dit toen hij een belangrijke ontdekking deed. Het tweede deel van de titel: 'De momenten achter de grote uitvindingen' klopt precies. Platt vertelt wel over de uitvinder en hoe hij zijn belangrijke ontdekking heeft kunnen doen, maar legt niet de werking van de uitvinding uit. Als je meer over de onderwerpen wilt weten, moet je verder zoeken in andere boeken of op internet.

Het is soms jammer dat er weinig uitleg is over de uitvindingen zelf. In het hoofdstuk over de zwaartekracht wordt gesproken over de 'torsieslinger', maar niet verteld wat dat is. Ook het 'cycloonprincipe' in het hoofdstuk over de stofzuiger legt de schrijver niet uit.

'Eureka!' is duidelijk bedoeld als leuke kennismaking met de wetenschap. Je ontdekt dat de meeste uitvindingen puur toevallig waren en dat lang niet iedere uitvinding is gedaan door een geleerde wetenschapper. Sommige uitvinders hebben hun school niet eens afgemaakt! De telescoop is uitgevonden door kinderen van een brillenmaker, die met brillenglaasjes speelden. Toen ze toevallig twee glaasjes achter elkaar hielden, konden ze iets dat heel ver weg was tóch goed zien. Bij de meeste ontdekkingen die beschreven zijn in 'Eureka!' staat een leuke anekdote. Zo staat bij de magnetron vermeld dat het eerste apparaat, omgerekend, maar liefst 10.000 euro kostte!

De uitvindingen die Platt in 'Eureka!' bespreekt, zijn onderverdeeld in verschillende rubrieken. Bijvoorbeeld 'dagelijks leven en gezondheid' of 'transport en beweging'. Hij behandelt oude uitvindingen, zoals de heteluchtballon, maar ook recente, zoals het internet en de internetzoekmachine. De keuze voor de besproken ontdekkingen is heel gevarieerd en dat maakt dit boek heerlijk om door te kijken. Je hoeft de hoofdstukken niet per se in de gebruikelijke volgorde te lezen. Je kunt ook halverwege beginnen en pas later de eerste paar bladzijden lezen.

'Eureka!' bevat een woordenlijst, een duidelijk register en zelfs een chronologisch overzicht van de behandelde uitvindingen. Het is een interessant boek voor iedereen vanaf 10 jaar die ervan droomt ooit zelf een beroemde ontdekking te doen, maar eraan twijfelt of dat zal lukken.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.