ErebosUrsula Poznanski

Terug naar lijst
 

Erebos

Titel: Erebos
Auteur: Ursula Poznanski
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 978 90 477 0373 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Een beetje game overschrijdt de grenzen van de virtuele wereld...

Ben je dol op gamen en op lezen? Dan zul je de boeken ‘Erebos’ en ‘Superhelden.nl’ fantastisch vinden. De boeken hebben niet met elkaar te maken, maar lijken wel op elkaar: ze zijn spannend, meeslepend, duister en heel vlot geschreven. Maar de grootste overeenkomst is dat beide boeken over een computergame gaan; en dat die games niet beperkt blijven tot een waanzinnige wereld achter het computerscherm, maar ook tot leven komen in de werkelijkheid.

Erebos’ speelt zich af op een school in Londen. Nick merkt dat er iets gaande is. Zijn klasgenoten doen geheimzinnig en af en toe ziet hij dat er een dvd wordt doorgegeven. Al snel heeft Nick ook een kopie in handen. Op de dvd staat een illegale versie van de game Erebos. Erebos blijkt een role playing game zoals Wars of Warcraft. Je moet kiezen voor een bepaalde klasse, zoals elf, wachter, magiër of ridder, en voor bepaalde skills en wapens. Door gevechten te winnen kun je meer skills krijgen, maar om echt een level hoger te komen, moet je opdrachten in de werkelijkheid uitvoeren. Weiger je, dan is het ‘game over’.

Nick raakt helemaal verslaafd aan het spel en verwaarloost zijn vrienden. Hij wil Sarius, zijn alter ego in het spel, niet te lang alleen laten. Dan krijgt hij de opdracht een van zijn docenten te vermoorden... Hoewel zijn verslaving aan het spel hem er bijna toe verleidt, krijgt hij het niet over zijn hart het echt te doen. Sarius wordt genadeloos het spel uitgegooid. Wat Nick ook probeert, hij krijgt het niet meer aan de praat. Hij begint zichzelf vragen te stellen: Wie krijgt het voor elkaar dat het spel niet meer start? Hoe onschuldig is het spel eigenlijk? Was het ongeluk van zijn vriend Jamie wel een ongeluk...?

In ‘Superhelden.nl’ is Iris Goudhoorn de hoofdpersoon. Ze is een echte gamer, ze doet niets liever. Als ze aan het spel Superhelden.nl begint schiet ze door alle levels heen, zo goed is ze. Wat ze niet weet, is dat Superhelden.nl niet alleen een spel is: de beste spelers worden ontvoerd naar het eiland Pala, waar de mysterieuze Mr. Oz de scepter zwaait. Op Pala wordt het spel menens, en word je opgeleid tot spion en vervolgens uitgestuurd op schimmige internationale missies. Alleen de besten overleven, en Iris is gelukkig heel goed. Toch ben je voortdurend bang dat ze het niet redt en leef je intens met haar mee als ze een zware opdracht heeft:

‘Laat Mr. Oz haar zomaar doodgaan, Alex? Na alles wat we gedaan hebben, na al die moeite? Hoe kan hij Iris laten sterven als ze zo belangrijk is?’
‘Als ze sterft dan was ze blijkbaar toch niet zo belangrijk,’ zei Alex.
‘Geloof je het zelf? Nee, hij moet een –’
‘Kijk!’ onderbrak Alex haar. ‘Daar is ze, kijk wat ze doet!

Voor beiden boeken geldt dat je pas wanneer je het boek dichtslaat weer rustig kunt ademhalen. Door alle spanning heb je uren ademloos zitten lezen. Het boek is uit. Het verhaal is rond. Althans: dat geldt voor ‘Erebos’. Bij ‘Superhelden.nl’ is dat anders: het boek eindigt wat abrupt. Dat voelt vrij onwerkelijk: na heel intens met Iris mee te hebben geleefd moet je plotseling afscheid van haar nemen. Gelukkig is het maar tijdelijk, aangezien Marcel van Driel hard werkt aan een vervolg op ‘Superhelden.nl’. En ondertussen kun je op de website die bij het boek hoort de 3Dgame spelen – echt afscheid nemen hoeft dus niet!

Dus houd je van gamen en lezen? Lees ‘Erebos’ en ‘Superhelden.nl’.

Carlijn.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.