Er zit een gat inCoen Simon

Terug naar lijst
 

Er zit een gat in

Titel: Er zit een gat in
Auteur: Coen Simon
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 245 7387 5
Illustraties: Linda de Haan

Terug naar lijst

Een gat in de wereld

Heb jij ook wel eens vragen waar je diep over na moet denken?

Er zit een gat in’ gaat over Spriet. Eigenlijk heet hij Spieriet maar dat is een gekke naam. Daarom noemt iedereen hem gewoon Spriet. Deze naam past goed bij hem, want Spriet is erg dun. De wereld van Spiet is heel gewoon, alleen zit er een gat in. Daar moet je niet in vallen: ‘Want val je in het gat, dan kom je dus in het niets terecht. En wie in het niets verdwijnt, zeggen ze, komt nooit meer terug.’

Maar daar is Spiet niet zo zeker van. Er is nog nooit iemand in het gat gevallen, dus kun je ook niet weten dat je nooit meer terugkomt. Spriet vindt het interessant om na te denken over dingen waar anderen helemaal niet over na willen denken. Bijvoorbeeld, wat duurt langer: ooit of nooit? Spriet vindt het ook leuk als iedereen elkaar in de haren vliegt. Daar maakt hij dan weer leuke grappen van. Spriet is eenzaam, niemand luistert naar hem. Dan komt hij het meisje Moeloet tegen. Zij kan heel goed luisteren. Tegen haar kan Spriet al die dingen zeggen waar hij over peinst: ‘Als ik hier ben, ben ik niet niets. En als ik niets ben, hoef ik hier ook nergens bang voor te zijn. Want dan ben ik hier niet’.

Zoals je kunt lezen, denkt Spriet veel na over dingen waar je je in het dagelijks leven niet mee bezig houdt. Maar dat is juist zo interessant aan ‘Er zit een gat in’. De tekst is geschreven door Coen Simon. Hij is filosoof en dat zie je terug in de tekst. Het boek bevat eigenlijk niet echt een verhaal. Maar dat is niet erg. In de tekst staan geen moeilijke woorden, maar om te begrijpen wat er staat moet je de tekst wel een paar keer lezen. Het is daarom niet erg dat er geen verhaal is. Het gaat erom dat je zo nu en dan stopt en begrijpt wat Spriet zegt. De tekst laat je filosoferen over woorden als ‘niets’, ‘iets’, ‘nooit’ of ‘ooit’. Dat is bijzonder!

Niet alleen de tekst is bijzonder, ook de tekeningen van Linda de Haan zijn speciaal. Dat komt omdat ze in haar tekeningen veel ballpoint gebruikt. Het lijkt alsof ze sommige stukken van een tekening gewoon met pen heeft getekend! Bijvoorbeeld het gat waar het boek over gaat, of de jas van sommige mensen. De tekeningen zijn soms heel druk of juist heel rustig. Er is weinig kleur gebruikt, vooral de kleuren rood en blauw kun je terug vinden in het boek. De tekst is gedrukt in een groene kleur. Sommige woorden in de tekst zijn extra groot afgebeeld of zijn met ballpoint in de tekst weergegeven.

‘Er zit een gat in’ is een fijn boek als je een boek wilt lezen waar je over na moet denken. Zo kun je een beetje filosoferen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Baas van de wereldvan Pieter Koolwijk.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.