Er zit een beer op mijn stoelRoss Collins

Terug naar lijst
 

Er zit een beer op mijn stoel

Titel: Er zit een beer op mijn stoel
Auteur: Ross Collins
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 6071 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Stoelengevecht!

Kleine muis heeft een mooie gele stoel met een rood kussen. Hij is van hout en past precies bij de lengte van muis. Het is zijn lievelingsstoel. En niemand mag eraan komen, vooral niet als muis er zelf op wil zitten. Maar niet iedereen trekt zich hier wat van aan. Beer bijvoorbeeld. Beer gaat gewoon op de stoel zitten.

‘In mijn huis staat een stoel.
Op die stoel zit een beer
Ik wil ook op de stoel,
Maar nu past het niet meer.’

En dat wil muis niet. Hij wil zelf op zijn stoel zitten. Maar beer is helemaal vol van zichzelf, hij vindt zichzelf mooi, hij vindt dat hij een mooie kuif heeft. Hij vindt ook dat hij zich goed kleedt. Diep in zijn hart vindt muis dat ook wel, alleen als die beer nou maar niet op zijn stoel zat. Als hij zelf ook kon zitten, op zijn eigen stoel in zijn eigen huis bovendien. Het moet echt niet gekker worden!

Dus: werk aan de winkel! Voor muis dan.

Muis doet zijn uiterste best om beer van zijn stoel af te krijgen. Hij probeert van alles. Schreeuwen vanaf de bovenste tree van een keukentrapje, boos worden, de beer verleiden met een lekkere peer. Maar alles zonder resultaat. Muis weet ook niet of beer de hele tijd op zijn stoel is blijven zitten of dat hij ook weleens opstaat. Want dat zou de ultieme gelegenheid zijn om zijn stoel weer in te pikken. Zijn éigen stoel, notabene. Waarom zoekt die beer niet naar honing, dat doen toch alle beren? Zou dat een idee kunnen zijn, deze beer met honing lijmen? Zou hij dan wel van de stoel van muis gaan? Wat denk jij?

Wat muis ook roept of doet, beer ziet hem niet. Of wíl hij muis niet zien? Ondertussen wordt muis nog bozer en bozer. Je vraagt je misschien af hoe beer in het huisje van muis terecht is gekomen. En sterker nog, waarom?

Als muis er dan echt genoeg van heeft, gaat hij weg. En beer…tja, die zit er niet mee. Hij heeft het druk met zijn mobieltje en met luieren op de mooie stoel van muis. Hij blijft lekker zitten. Maar waar is muis gebleven?

Ross Collins schrijft in grote letters zijn verhaal. En dat past ook wel bij de boosheid van muis. Het is ook heel vervelend als je niet meer op je eigen stoel kan zitten. Ross Collins heeft zelf de illustraties voor het boek getekend. Grote duidelijke tekeningen met weinig kleur en details, maar die toch heel veelzeggend zijn. Je ziet niet alleen de boosheid van muis, je vóelt het ook. Je kan je helemaal voorstellen hoe muis zich voelt. Maar je snapt ook hoe beer zich voelt. Beer zit lekker languit op het stoeltje van muis en trekt zich nergens iets van aan. Je zou er zelf boos om worden en het liefst beer van de stoel duwen. Zo eerlijk gaat het er allemaal niet aan toe. Kan jij het je voorstellen?

Hoe denk jij dat het gaat aflopen?

Paula.

Boekentip: Hou je van humoristische boeken over dierenvriendschap? Lees dan ook: ‘Maar waar, Beer?’ van Sophy Henn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.