Er was eens een vosje… Over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torensGitte Spee

Terug naar lijst
 

Er was eens een vosje… Over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens

Titel: Er was eens een vosje… Over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens
Auteur: Gitte Spee
Uitgeverij: The House of Books, 2011
ISBN: 978 90 44 33107 3
Illustraties: Gitte Spee

Terug naar lijst

De mooiste toren van de wereld

Er was eens een vosje dat werd geboren in een land met veel huizen, maar geen enkele toren. En hoewel Vosje het best naar zijn zin heeft in zijn kleine huisje, wil hij toch graag weten hoe dat is: wonen in een toren. En dus bouwt hij een vliegtuig, van papier en hout. Samen met Beertje, zijn knuffeldier, gaat hij op zoek naar de mooiste toren van de wereld…

Ze vliegen de hele wereld rond, Vosje en Beertje, in hun vliegtuig. De tocht voert hen langs allemaal verschillende torens. Van een vuurtoren tot de Eiffeltoren. Van de Big Ben in Londen tot een verkeerstoren bij het vliegveld. En van wolkenkrabbers naar een Chinese pagode.

Ze vonden een toren,
dicht bij de zee.
Vosje riep: ‘Daar!’
Maar Beertje zei: ‘Nee!’

‘Hier wil je niet wonen,
want ’s nachts brandt er licht,
dat schijnt dan heel fel
op je gezicht.’

‘Dan zoeken we verder,’
zei Vos tegen Beer.
‘Dag mooie toren,
tot een volgende keer!’

Maar aan elke toren mankeert wel iets. De ene keer maakt de klok te veel lawaai, in de kasteeltoren spookt het, bij de verkeerstoren is het gevaarlijk door al het langsvliegende verkeer en de fabriekstoren stinkt. Zullen ze ooit de juiste toren vinden? Of wacht er nog een verrassing?

‘Wat denk je hiervan?’
vroeg Vosje aan Beer.
Het beertje sliep vast
en zei niets deze keer.

Ik ga landen, dacht Vos,
want ik wil niet horen
dat er iets fout is
met zo’n mooie toren…

Gitte Spee schreef met ‘Er was eens een vosje’ een fijn prentenboek op rijm over torens in alle soorten en maten. De zinnen zijn kort en helder en de illustraties zijn in zachte pastelkleuren. Zodra de reis begint, moet je het boek een kwartslag draaien, want de torens staan in hun volle lengte op de dubbele bladzijden. Dit is heel handig gedaan, want zo komen de torens echt tot hun recht. Let tijdens het lezen ook op de gezichten van Vosje en Beertje: bij elke toren kun je zien wat ze ervan vinden!

‘Er was eens een vosje’ is vooral een prentenboek waarbij de voorlezer nog veel meer kan vertellen en waar je van alles omheen kunt bedenken. Het kan een mooie kennismaking zijn met torens, maar je kunt ook verder kijken dan de toren lang is: In welk land staat de toren? Wat eten ze in dat land? En wat dacht je van deze knutseluitdaging: hoe ziet jouw droomtoren eruit? Dit alles maakt ‘Er was eens een vosje’ een heerlijk boek om in je boekenkast te hebben.

Wil je nog meer lezen op rijm over een vos? Lees dan ook eens ‘Boven in een groene linde zat een moddervette haan’.

Mirjam.

Dit boek staat in de Prentenboek Top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2013.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.