Er was eens een kasteelPiers Torday

Terug naar lijst
 

Er was eens een kasteel

Titel: Er was eens een kasteel
Auteur: Piers Torday
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 978 90 245 7648 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Op blote voeten door het donker

‘Dit, kleine ridder,’ zei het paard zacht, ‘is het spannendste verhaal dat je ooit zult meemaken. Dit is een verhaal over de zoektocht van een dappere held. (…) Dit, Muis, is jouw verhaal.’

Muis is elf jaar en de dromerigste jongen van de wereld. Als hij samen met zijn moeder en twee zusjes een auto-ongeluk krijgt tijdens een sneeuwstorm, wordt Muis uit de auto geslingerd. Hij wordt wakker in een vreemde, sprookjesachtige wereld die lijkt op de wereld in zijn favoriete game. Zijn speelgoed blijkt er levensgroot tot leven gekomen: zijn knuffelpaard Efel en zijn plastic Trex met de lichtgevende ogen, maar ze zijn niet per se aardig. En wie achtervolgt hen door het donker? Efel waarschuwt Muis niet om te kijken, want anders… Muis moet op zoek naar een kasteel. Ís er wel een kasteel? En als hij het gevonden heeft, hoe komt hij er dan binnen? Zal hij daar veilig zijn? Af en toe duiken er een paar vertrouwde gezichten op in zijn gedachten. Er horen mensen bij hem, maar wie ook weer? Muis moet hen redden, maar hoe?

Het verhaal van Muis wordt afgewisseld met dat van zijn zus Roos. Zij komt bij in de auto die ondersteboven ligt. Al snel ontdekt ze dat Muis is verdwenen. Is hij hulp gaan zoeken? Maar hoe ver kan een kleine, dromerige jongen komen, helemaal alleen in een ijskoude sneeuwstorm? Ondertussen lees je ook hoe de opa en oma van Muis alarm hebben geslagen wanneer hun dochter en haar gezin maar niet bij hen aankomen. Maar zoekt de politie wel op de juiste plaats?

De verhaallijn van Muis heeft een ander lettertype dan de verhaallijn van Roos. Hierdoor is het steeds duidelijk waar het verhaal zich afspeelt. Hoewel…is het avontuur van Muis een sprookje? Een koortsdroom? Een nachtmerrie? Of is het dat allemaal tegelijk?

‘Er was eens een kasteel’ van Piers Torday is een betoverend avontuur over een kleine jongen die meer durft dan hij had kunnen dromen. Het verhaal bevat een paar eigentijdse elementen die hier en daar wat lijken te botsen met het sprookjesachtige karakter van Muis’ avontuur. Zo heeft knuffelpaard Efel een Instagram-account. En het is de vraag of haar sarcastische humor niet vooral volwassen lezers zal aanspreken. Muis is echter een hartveroverend jongetje uit het hier en nu. Op zijn iPad kan hij zwaardvechten als de beste. Maar hoe brengt hij het er vanaf in een écht zwaardgevecht als het erop aankomt?

Vanaf het moment dat Muis zijn ogen opendoet in die vreemde, andere werkelijkheid, wil je als lezer maar één ding: zijn hand vasthouden, heel stevig vasthouden, en samen op zoek gaan naar dat kasteel, ook al weet je niet zeker wie of wat daar op hem wacht – of weet je het eigenlijk toch wel? Een hartverscheurend verhaal over moed, liefde en verbeeldingskracht dat nog dagenlang in je hoofd blijft rondzingen.

Eefje.

Leestip: In ‘Het nachtland’ beschrijft Jan de Leeuw de avonturen van Niel, die tijdens een coma in een andere wereld terecht komt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.