Endymion SpringMatthew Skelton

Terug naar lijst
 

Endymion Spring

Titel: Endymion Spring
Auteur: Matthew Skelton
Uitgeverij: De Harmonie/Manteau, 2006
ISBN: 978 90 616 9783 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Wat voor boek is dit?

Sommige boeken trekken meteen je aandacht. Door de omslag wel te verstaan. ‘Endymion Spring’ is zo’n boek. Griezelige letters en een fel verlicht boek waar een ladder in verdwijnt. En alles draait om de vraag die opvallend op de kaft prijkt: ‘Wat voor boek is dit?’ Een boek dat terugslaat als je het oppakt, een boek zonder letters en een boek dat zelf de pagina’s omslaat. Dat moet het begin zijn van een spannend verhaal!

Dat is het ook. ‘Endymion Spring’ bestaat uit twee verhaallijnen, in twee werelden: de Engelse plaats Oxford van nu én het Duitsland van 1450, de periode van de uitvinding van de boekdrukkunst. Om met de laatste verhaallijn te beginnen: drukkersleerling Endymion Spring opent op een avond een geheimzinnige kist die door een even geheimzinnig persoon naar de werkplaats van zijn meester is gebracht. Door het openen van de kist brengt Endymion zichzelf in groot gevaar en hij slaat op de vlucht.

500 jaar later is Blake met zijn zusje en moeder in Oxford. Zijn moeder werkt overdag voor de bibliotheek in Oxford en Blake en zijn zusje moeten zichzelf in die tijd zien te vermaken. Op een middag verwondt Blake zich aan een mysterieus boek. Als hij het oppakt verschijnen er plotseling woorden op de hagelwitte pagina’s, die alleen hij kan lezen. Wanneer hij later weer op zoek gaat naar het boek is het spoorloos verdwenen. Al snel ontdekt hij dat er meer mensen op het boek azen. Dit heeft alles te maken met de kist die Endymion Spring 500 jaar geleden heeft geopend. Blake en zijn zusje gaan op onderzoek uit en dat brengt hen in allerlei gevaarlijke situaties.

Deze verschillende verhaallijnen maken het boek afwisselend en spannend. Vaak eindigt een hoofdstuk met een superspannend moment, waarna je in het volgende hoofdstuk in de andere verhaallijn belandt. Dit voert de spanning op, maar na een paar hoofdstukken ken je het kunstje wel en wil je gewoon doorlezen.

Vooral naar het einde van het boek kan het verhaal je een beetje beginnen te duizelen. Skelton heeft zich flink verdiept in boeken over de boekdrukkunst. Dit merk je aan de vele details die hierover terugkomen in het verhaal. Skelton heeft daarnaast een uitvoerig beschrijvende schrijfstijl. Hoewel zijn stijl origineel is met mooie taalvondsten, bijvoorbeeld ‘De kat slingerde zich als een komma om haar voeten’, is de combinatie van dit alles af en toe teveel. Soms komt het verhaal hierdoor niet helemaal goed uit de verf. Ondanks dat is ‘Endymion Spring’ wel een boek dat je vastpakt en dat je uit wil lezen. Al was het maar om erachter te komen wat voor boek dit is.

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.