En toen, Sheherazade, en toen?Imme Dros

Terug naar lijst
 

En toen, Sheherazade, en toen?

Titel: En toen, Sheherazade, en toen?
Auteur: Imme Dros
Uitgeverij: Leopold, 2017
ISBN: 978 90 258 7296 0
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

De kracht van verhalen

De jonge vorst Sjahriar ontdekt dat zijn vrouw hem ontrouw is geweest. Hij is zo kapot van verdriet dat hij besluit om haar te laten doden. Vanaf dat moment laat Sjahriar elke nacht een ander meisje uit zijn koninkrijk naar hem toekomen. Na die nacht samen laat hij die meisjes onthoofden, om ervoor te zorgen dat geen enkele vrouw hem ooit nog zal bedriegen.

Maar dan komt Sheherazade bij Sjahriar. Zij kiest er zelf voor om bij hem langs te gaan. Ze heeft wel een erg slim plan bedacht: ze vertelt de koning een verhaal. En dat weet ze zo mooi te vertellen dat Sjahriar elke avond een nieuw verhaal wil horen…

In ‘En toen, Sheherazade, en toen?’ lees je over de opbloeiende liefde tussen Sjahriar en Sheherazade en over alle verhalen die Sheherazade aan de koning vertelt. De verhalen van 1001 nacht. Misschien ken je er wel een paar, de verhalen over Aladdin en Sinbad zijn het bekendst. Het zijn eeuwenoude verhalen die telkens weer werden doorgegeven. Imme Dros maakte een persoonlijke keuze uit al die verhalen: mythen, sagen, legenden en sprookjes. Ze selecteerde vooral dierenverhalen en Dros vertelt over de zeven zeereizen van Sinbad. In de dierenverhalen zit vaak een moraal verstopt, een belangrijke boodschap die de lezer meegeeft hoe goed te leven. Het zijn allemaal korte verhalen, dus je zou ervoor kunnen kiezen om er telkens eentje voor het slapengaan te lezen. Maar net als Sjahriar wil je doorlezen, omdat Dros ervoor gekozen heeft om alle verhalen vloeiend in elkaar te laten overlopen.

De illustraties van Annemarie van Haeringen zijn adembenemend. Ze zijn kleurrijk, expressief en altijd vanuit een verrassend perspectief geschilderd. Haar exotische aquareltekeningen zijn misschien wel het hoogtepunt van het boek. Het past zo ontzettend goed bij de sfeer van de verhalen. De tekeningen van Van Haeringen zijn ook wel wat gewaagd. Kijk maar eens naar de illustratie van de ontrouwe vrouw van koning Sjahriar…

Tijdens het lezen van de mooie fabels en de verhalen over Sinbad de Zeeman vraag je je ook af: hoe loopt het nou af tussen Sjahriar en Sheherazade?

Sjahriar verbaasde zich steeds meer over de geestkracht waarmee Sheherazade iedere ochtend opnieuw onder ogen zag dat ze de avond mogelijk niet meer zou zien. Hij besefte niet dat het gevoel dat hij had voor Sheherazade meer dan bewondering zijn moest, maar hij miste haar al wanneer hij de slaapkamer uit liep en ze was overdag maar heel zelden uit zijn gedachten.

Ben je een gevorderde lezer, benieuwd naar andere culturen en houd je van klassieke en originele verhalen? Waag je dan zeker eens aan ‘En toen, Sheherazade, en toen?’.

Lizan.

Leestip: Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De ring van koning Salomo van Lida Dijkstra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.