En ik was zijn heldRindert Kromhout

Terug naar lijst
 

En ik was zijn held

Titel: En ik was zijn held
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2018
ISBN: 978 90 258 7612 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Kunst moet wakker schudden

Van de Duitse auteur Thomas Mann heb je misschien wel eens gehoord. Hij won in 1929 de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn zoon Klaus Mann was ook schrijver. Over Klaus schreef Rindert Kromhout eerder Een Mann (2016), nu gevolgd door ‘En ik was zijn held’.

Het is 1933. In Duitsland komt het nationaal-socialisme op, tot afgrijzen van Klaus Mann. Klaus werkt aan zijn schrijversoeuvre, maar publiceert ook felle artikelen in kranten en tijdschriften. Het zijn stukken waarin hij de nazi’s en de nieuwe bondskanselier Hitler bekritiseert.
Wanneer Duitsland in een rap tempo verandert in een dictatuur, vertrekt de familie Mann naar het buitenland. Thomas Mann en zijn vrouw verblijven in Zurich, Zwitserland, Klaus gaat naar Parijs. Daar wonen steeds meer gevluchte Duitsers, schrijvers en andere kunstenaars, van wie het werk in nazi-Duitsland als 'ontaarde kunst' verboden wordt. Klaus besluit een antifascistisch literair tijdschrift op te zetten, met bijdragen van andere bannelingen. Hij haalt zelfs zijn vader over om mee te werken, al verzwijgt hij dat Die Sammlung zich richt tegen het regime van Hitler. Thomas Mann weigert namelijk om zich uit te spreken tegen het fascisme, bang dat anders zijn nieuwste roman niet gepubliceerd zal worden.

‘Met “ontaarde kunst” bedoelen ze kunst die niet in het gareel loopt,’ zei oom Heinrich. ‘En dat is dus alle goede kunst. Kunst hoort niet in het gareel te lopen, kunst moet ontregelen, wakker schudden, provoceren. […] Kunst maakt dat mensen zich nooit overgeven aan door anderen opgelegde, zogenaamde zekerheden.’

Klaus’ oom Heinrich Mann is niet bang om zijn mening te verkondigen. Klaus bewondert zijn oom om zijn lef, maar hunkert naar de erkenning van zijn vader. Erkenning die maar niet lijkt te komen.

‘En ik was zijn held’ gaat over het Duitsland van 1933, toen Hitler aan de macht kwam en er nog zo veel ellende zou volgen, ellende die je als lezer al kent, maar de familie Mann onmogelijk kan vermoeden.
Maar tussen de regels door lees je waar het boek werkelijk om draait: de wanhoop van Klaus, hoe hij dolgraag zou willen dat zijn vader zich openlijk uitspreekt tegen Hitler en nog belangrijker: dat zijn vader eindelijk trots op zijn zoon is.
Het vader-zoonconflict proef je door het hele boek. Het wringt, het schrijnt, het hunkert en het hoopt. Wanneer komt het nou? Wanneer is Klaus niet meer de zoon-van, maar gewoon de schrijver Klaus Mann? En hoewel je er langzaam op voorbereid wordt, is het laatste hoofdstuk voor jou net zo’n slag als voor Klaus.

‘En ik was zijn held’ moet een boek zijn dat door oom Heinrich Mann als kunst wordt beschouwd. Dit boek schudt wakker, provoceert. Dit boek stimuleert. Dit is een boek om nog lang en veel over na te denken.

Lidewij.

Zoek je nog een boek dat speelt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog? Lees dan de recensie van De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.