En ik dan?Ingrid Kluvers

Terug naar lijst
 

En ik dan?

Titel: En ik dan?
Auteur: Ingrid Kluvers
Uitgeverij: Moon, 2014
ISBN: 978 90 488 2022 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Een echt herkenbaar meidenboek!

Joop, het hoofdpersonage uit 'En ik dan?', is een meisje dat een heerlijk thuis heeft. Samen met haar oma woont ze in de jaloersmakende Villa Beukenhout, met een prachtige tuin. Er lopen geiten, kippen en pauwen rond, haar oma heeft een moestuin waar Joop naar hartenlust uit kan pakken wat ze wilt en in het zelfgebouwde tuinhuis komt ze vaak bij elkaar met vriendinnen. Daar spelen ze spelletjes, praten ze over geheimen en problemen of bakken ze pannenkoeken. Maar in dit fijne huis woont niet alleen haar oma. Ook Joops twee lesbische moeders en twee homovaders maken deel uit van dit grote gezin. Het lijkt wel alsof Joop alles heeft, behalve rust.

In zo’n groot gezin weet natuurlijk iedereen alles van je. En is er altijd wel iemand bij je in de buurt. Altijd wel iemand die met je wilt praten of nog erger: je wilt begrijpen. Het is dan ook niet gek dat de puberende Joop wat tijd voor zichzelf nodig heeft. Precies op het moment dat Joop een luisterend oor nodig heeft, verschijnt Emma op het toneel, een meisje uit Frankrijk met wie ze dagelijks gaat e-mailen. Steeds meer en meer vertelt ze haar en het contact wordt steeds regelmatiger. Maar waarom durft ze dat niet te vertellen aan iemand?

‘Heb jij trouwens ooit nog iets gehoord van die Emma uit Frankrijk?’ vraagt Mees. Ze kijkt me onderzoekend aan, of verbeeld ik me dat? Mijn adem stokt in mijn keel. Heeft Mees iets in de gaten? ‘Emma… Emma… Hoe bedoel je?’ reageer ik wazig, met opgetrokken wenkbrauwen om tijd te winnen. Het bloed stuwt naar mijn hoofd, en ik verdwijn als een aangeschoten koning in mijn klerenkast. Het klinkt kennelijk zo oprecht verstrooid dat Mees meteen haar conclusies trekt: ‘Jij dus ook niet. Dat is maar beter ook.’

Alleen Laura, die in het ziekenhuis ligt, weet van Emma’s bestaan af. Joop snapt steeds minder van zichzelf. Waarom houdt ze dit geheim? En wat voelt ze eigenlijk voor Emma? Is ze verliefd? En wil ze dat wel, verliefd zijn op een meisje?

Dit spannende meidenboek heeft alles wat het moet hebben: een leuk verhaal, lekker veel emoties en dan is het nog leuk geschreven ook. Het boek is niet te gemakkelijk geschreven, maar gebruikt ook niet eindeloos moeilijke woorden. De schrijfster, Ingrid Kluvers, kauwt niet alles voor, maar laat je zelf nadenken tijdens het lezen. Hoewel Joops thuissituatie misschien wat bijzonder is, zijn haar gevoelens heel herkenbaar. En dat maakt het boek juist zo fijn, het zou over jou of over een vriendin van jou kunnen gaan.

Vond je dit boek leuk, lees dan ook het eerste boek over Joop en haar bijzondere leven: 'De Droomtuin' van dezelfde schrijfster.

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.