En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs?Erik van Os

Terug naar lijst
 

En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs?

Titel: En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs?
Auteur: Erik van Os
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 0471 3
Illustraties: Alice Hoogstad

Terug naar lijst

Wie maakt al die dieren toch zo mooi, zo groot, zo gek?

In de dierentuin wonen heel veel dieren. Grote dieren, kleine dieren, dikke dieren, dunne dieren, harige dieren, dieren met schubben en ga zo maar door. Elk dier is anders. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom dat zo is? Waarom alle dieren er zo uitzien? Wie maakt al die dieren toch zo mooi, zo groot, zo gek?

Elke keer als Polle in de dierentuin komt, dan vraagt hij zich af waarom elk dier anders is. En belangrijker nog: wie alle dieren maakt tot wat ze zijn. Samen met opa loopt Polle langs verschillende dieren. En bij elk dier heeft Polle wel een bijzondere vraag:

Wie schildert al die vlekken op het lijf van de giraf?
Waarom zijn die zebrastrepen nooit eens roze met blauw?
En wie zet al die ogen in de veren van een pauw?

Schrijvers Elle van Lieshout & Erik van Os geven geen pasklare antwoorden op Polles vragen. De ‘antwoorden’ zijn te vinden in de tekeningen van Alice Hoogstad. Bij elke vraag heeft zij, in felle kleuren en op een speelse manier, een suggestie gedaan. Zo komt een olifant aan al zijn kilo’s grijs door een bouwvakker die de olifant opmetselt alsof het een muur is. Krijgen de flamingo’s een kronkel in hun nek door de sierlijke balletpasjes die zij oefenen. Zit een krokodil urenlang op de stoel bij de tandarts voor zijn indrukwekkende gebit. En krijgt de leeuw zijn overdreven grote pruik van een kapster in een kapperszaak. De paginagrote illustraties van Alice Hoogstad staan vol details en grappige verwijzingen. (Let vooral op wat opa en Polle aan het doen zijn op de platen!)

Wie rolt al die slangen achter glas zo netjes op?
En hoe komt nou een neushoorn aan die neushoorn op zijn kop?

‘En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs’ is een vrolijk en humoristisch prentenboek dat erom vraagt steeds weer bekeken te worden. Elke vraag zet je aan het denken en tovert tegelijk een glimlach op je gezicht. De kleurrijke platen bevatten zo veel details dat je niet uitgekeken raakt. En het boek vraagt ook om nieuwe vragen. Hoe komt een varken bijvoorbeeld aan zijn krulstaart? Polles opa heeft ook nog een leuke:

Polle vraagt: Zeg opa, weet jij soms hoe het zit?
Polles opa schudt zijn hoofd en zegt alleen maar dit:
Weet jij waarom je neus niet aan je billen zit?

Een bezoek aan de dierentuin zal na het lezen van ‘En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs’ in ieder geval bijzonderder zijn dan ooit!

Mirjam.

Wil je nog een prentenboek lezen met die kleurrijke illustraties van Alice Hoogstad? Lees dan ook eens ‘Vriendjes vandaag en morgen’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.