En dan was ik de ridderTiny Fisscher

Terug naar lijst
 

En dan was ik de ridder

Titel: En dan was ik de ridder
Auteur: Tiny Fisscher
Uitgeverij: Van Goor, 2002
ISBN: 978 90 00 03398 0
Illustraties: Wilbert van der Steen

Terug naar lijst

Klein maar dapper

Ridders zijn stoer. Ridders zijn dapper. Ridders zijn groot. Ridders zijn van adel. Koen wil ridder worden. Koen is wel dapper, maar ook heel klein. Wat nog erger is: hij is een weesjongen en niet van adel. Daarom stuurt iedereen hem weg bij de burchten waar hij aanklopt om ridder te worden.

De kleine hoofdpersoon van het boek 'En dan was ik de ridder' van schrijfster Tiny Fisscher, laat zich natuurlijk niet uit het veld slaan. Op een avond redt hij, samen met zijn trouwe hond Banjer, een oude vrouw die gevallen is in de sneeuw. Hij helpt haar naar huis te komen. Dan blijkt dat ze niet zomaar in een huis woont, maar in een echte burcht!

Het vervolg valt te raden. In de burcht wonen de twee ridders Floris en Max. Zij willen Koen wel helpen om ridder te worden en omdat Koen zo dapper is geweest, krijgt hij ondanks zijn niet-adellijke afkomst toestemming van de koning. Maar het valt helemaal niet mee om ridder te worden! Want de ridderlessen die Koen krijgt, bestaan lang niet alleen uit het oefenen in vechten en paardrijden. Hij moet ook schoonmaken, koken en andere klussen doen. Gelukkig beleeft Koen tijdens zijn opleiding genoeg onverwachte avonturen.

Alle ingrediënten voor een spannend verhaal zitten in dit boek: boze heksen, draken, prinsessen... Bovendien is het verhaal fijn opgeschreven. Dat merk je al meteen aan het begin:

"Lang geleden, toen er nog draken en betoverde wouden bestonden, was er een kleine jongen die niets liever wilde dan ridder worden. Hij heette Koen. Elke dag droomde hij dat hij op een echt ridderpaard reed, met in zijn hand het mooiste zwaard dat ooit bestond."

Dat nodigt uit tot lezen! Ook de illustraties van Wilbert van der Steen zijn precies goed. Kleurrijk en niet te kinderachtig. Maar wat 'En dan was ik de ridder' echt bijzonder maakt, is dat Koen helemaal geen standaard held is. Hij is niet sterk, hij is niet groot, maar hij is wel heel erg dapper en slim en daarom verslaat hij al zijn tegenstanders. Zelfs de gemene ridder Valzerick (zijn naam spreekt boekdelen) verliest als Koen hem tijdens een gevecht op stelten belaagt. En dat levert Koen een kus op van de mooie prinses!

Een fijn boek dus. Als extraatje staan er in ook nog eenvoudige kledingtips in waarmee je jezelf in een handomdraai kunt omtoveren tot een echte ridder. En dan ben jij de ridder!

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.