En?Kitty Crowther

Terug naar lijst
 

En?

Titel: En?
Auteur: Kitty Crowther
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2010
ISBN: 978 90 583 8637 3
Illustraties: Kitty Crowther

Terug naar lijst

Wachten op de baby

Een broertje of een zusje krijgen is heel spannend. Je weet niet hoe het baby'tje eruit zal zien en of het wel lief is. Het is leuk en gek en een beetje eng tegelijk. Er zijn veel boeken geschreven over het krijgen van een broertje of zusje. Maar het prentenboekje ‘En?’ van schrijfster en tekenaar Kitty Crowther is wel heel origineel. Daar zijn het namelijk geen ouders of kinderen die wachten op de geboorte van de baby, maar knuffels!

De kinderkamer voor de baby is al klaar. Er liggen blokken om mee te bouwen, autootjes, een bal, leesboekjes en een grote kist vol knuffels. De knuffels zijn heel ongeduldig. Ze vragen steeds om de beurt ‘En? Is hij er? Is hij er al? Hij is er toch? En? En?’ Maar het antwoord van de meest geduldige knuffel is steeds: ‘Nee. Nog niet. Nog altijd niet. Nee! Niks, nog altijd niks.’

En dus spelen de knuffels maar met elkaar. Het konijn helpt teddybeer met het bouwen van een blokkentoren, het hondje schenkt thee uit het speelgoedservies en de kat en het uiltje gaan overgooien met de bal.

De korte vragen en antwoorden zijn de enige tekst in het boekje. Kitty Crowther vertelt met haar prenten. Hoe de knuffels zich voelen valt van hun gezichten af te lezen. Hun ogen zijn groot van nieuwsgierigheid en vol hoop als ze vragen ‘en?’ Maar somber en teleurgesteld is hun gezicht als ze horen dat de baby er nog niet is. De tekeningen worden steeds donkerder, want het wachten duurt steeds langer en het is al nacht als de baby eindelijk geboren wordt. Dan schreeuwen alle knuffels: ‘Hij is er!’ en rennen met open armen op hem af.

Dit boekje kun je steeds opnieuw lezen, want elke keer ontdek je iets nieuws. ‘En?’ is geen boek met drukke, overvolle tekeningen. Er is veel leeg en wit gebleven op de pagina’s. Het zijn de kleine dingen die veel laten zien. En die kleinigheden vallen pas goed op als je het boek vaker bekijkt. Dan zie je bijvoorbeeld dat het uiltje wakker blijft als iedereen slaapt. Of dan kijk je beter naar de cijfers op de blokkentoren: op de ene bladzijde klopt de volgorde niet, op de volgende bladzijde hebben teddybeer en konijn dat door en op de bladzijden daarna is de volgorde goed en wordt de toren steeds hoger!

‘En?’ is een bijzonder, leuk en origineel boekje om samen met papa en mama te lezen als jullie ook vol spanning zitten te wachten op een baby'tje! Laat je de knuffels ook mee lezen? Dan duurt het wachten voor hen ook wat minder lang.

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.