Emma en de onzichtbare erfenisRosa Bromet

Terug naar lijst
 

Emma en de onzichtbare erfenis

Titel: Emma en de onzichtbare erfenis
Auteur: Rosa Bromet
Uitgeverij: The House of Books, 2002
ISBN: 978 90 4430 459 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Raadsels rond een mysterieus Oog...
 

Het zal je maar gebeuren: snapte je eerst niets van die ingewikkelde wiskundeopgaven, nu zweven de juiste antwoorden gewoon in de lucht! Zonder er moeite voor te hoeven doen, dreun je in de klas gedichten op uit je hoofd en zie je uit welke cijfers het winnende lotnummer van de plaatselijke loterij bestaat...

Het overkomt Emma, de 13-jarige hoofdpersoon uit 'Emma en de onzichtbare erfenis', het eerste boek van Rosa Bromet. Van de ene op de andere dag ziet en voelt Emma meer dan andere mensen om haar heen, alsof ze een derde oog heeft dat boven haar zweeft. Ze begrijpt niet wat haar overkomt en noemt het raadsel 'het Oog'. Het is zo'n vreemde ervaring dat ze besluit er met niemand over te praten. Ze zouden haar voor gek verklaren! Liever zoekt ze op eigen houtje uit hoe het Oog werkt en vooral waar het vandaan komt.

Wanneer Emma's lievelingsoma overlijdt, merkt ze dat haar gave plotseling sterker is geworden. Pas dan beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen, maar het lijkt wel alsof elke ontdekking weer nieuwe vragen oproept. Al snel blijkt dat de erfenis van oma niet alleen bestaat uit een onverklaarbaar grote som geld...

De tekst op de achterkant van het boek belooft dat het verhaal leest als een ontdekkingsreis. Dit weet schrijfster Bromet zeker waar te maken in de eerste hoofdstukken. Jammer is dat ze al snel erg veel onthult over het geheimzinnige oog en wat Emma er allemaal mee kan zien. De gebeurtenissen worden daar niet spannender door; het Oog ziet immers alles. Op die manier blijft er minder over om zelf te ontdekken. Toch wil je graag verder lezen, want hoe zit het nou precies in elkaar?

Hoewel Emma de hoofdpersoon is in het boek, kom je maar weinig te weten over wie ze eigenlijk is. Misschien komt dat vooral doordat de schrijfster haar zovéél mee laat maken, waardoor Emma nauwelijks tijd heeft om zich af te vragen hoe zijzelf verandert door haar gave. Zo kom je dat als lezer ook niet te weten en dat is jammer.

'Emma en de onzichtbare erfenis' leest vooral in het begin als een sneltrein die door een onbekend landschap raast, maar daarna reis je verder per stoptrein door een weinig verrassende omgeving. Maar met dit boek ben je dan ook nog niet op het eindstation aangekomen. Hopelijk leren we Emma toch nog een beetje beter kennen in het vervolgverhaal met de spannende titel 'Emma en de man in het duister'.

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.