ElvisRébecca Dautremer

Terug naar lijst
 

Elvis

Titel: Elvis
Auteur: Rébecca Dautremer
Uitgeverij: Davidsfonds, 2011
ISBN: 978 90 590 8418 6
Illustraties: Rébecca Dautremer

Terug naar lijst

Elvis is muziek

Op zijn tiende verjaardag krijgt Elvis een gitaar cadeau. Dat is het begin van het verhaal over een jongen die kan spelen en zingen als geen ander.

Ze zeggen dat hij de hele avond doorging met zingen.
Dat de mensen opstonden en begonnen te dansen.
Dat de tafels op hun kop werden gezet. Dat jonge meisjes flauwvielen van emotie.

Hè? Dat klinkt bekend. Het kan niet anders of je hebt van die ene Elvis gehoord, een arme jongen uit Amerika, die in zijn eentje rock-’n-roll uitvond in een tijd dat jouw oma en opa jong waren. Die Elvis die met zijn heupen draaide als hij zong, die ene die van binnen en buiten helemaal muziek was. Taï-Marc Le Thanh en Rébecca Dautremer hebben het verhaal van de overbekende oerrocker in een wondermooi, groot prentenboek verpakt. Taï-Marc Le Thanh vertelt in poëtische taal miniatuurverhaaltjes over Elvis en zijn zoektocht naar het mooiste en ontroerendste lied. De vertaling is van niemand minder dan Edward van de Vendel. Maar de kracht van dit beeldverhaal voor alle leeftijden (let op: prentenboeken zijn echt niet alleen voor kleine kinderen bedoeld!) ligt in de schilderachtige illustraties van Rébecca Dautremer. Zij tekent een dromerige, in zichzelf gekeerde Elvis, aan wie te zien is dat hij in muziek denkt en leeft.

Op zijn reis ontmoet Elvis verschilende mensen die hem raad geven. Dit bijvoorbeeld is zijn ontmoeting met de indiaan:

De indiaan sprak niet, maar maakte een weids gebaar naar het grootse landschap dat voor hen lag.
Toen begreep Elvis hoe uitgestrekt de wereld was. Plotseling voelde hij zich vrij. Hij had zin om te schreeuwen, zo hard en zo ver als hij kon.

Toch vindt Elvis zijn lied niet zomaar. Als hij beroemd wordt in de bekende uitgaansstad Las Vegas, zie je op de grote tekening hoe hij zich voelt: Elvis ligt in de sterrenhemel, alsof hij in een diepe zee aan het verdrinken is. Het is donker in het beeld, alleen om Elvis en zijn microfoon heen is er licht. De sterrenstatus maakt Elvis niet gelukkig. Hij heeft zijn lied nog niet gevonden. Daarom trekt hij verder, steeds verder naar het westen. Op het strand aangekomen gaat hij stil zitten.

Ze zeggen dat Elvis er zo lang bleef om naar het geluid van de golven te luisteren, dat hij uiteindelijk in zand veranderde en opging in het strand.

Boven de tekst zie je het gezicht van Elvis, met grote ogen die je aankijken, en ook weer niet. Elvis is aan het eind van zijn reis gekomen. Wat daarna gebeurt, is van minder belang. Als lezer ga je op in de tekeningen, net zoals Elvis opgaat in muziek, lucht en het strand. Wat wil je nog meer?

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.