Eleanor & ParkRainbow Rowell

Terug naar lijst
 

Eleanor & Park

Titel: Eleanor & Park
Auteur: Rainbow Rowell
Uitgeverij: Van Goor, 2014
ISBN: 978 90 003 4263 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Wat er ook gebeurt

Het is 1986. Eleanor is zestien jaar. Ze stapt in de bus, op weg naar haar nieuwe school. Niemand kijkt haar echt aan, toch heeft iedereen al een mening over haar. Het is direct duidelijk dat ze er niet bij hoort en er nooit bij zal gaan horen. Ook Parks eerste gedachten over haar zijn niet bepaald romantisch te noemen:

Ze was niet alleen nieuw, maar ook dik en lomp. En dan dat knettergekke haar, knalrood en nog krullen bovendien. En haar kleren… alsof ze aangegaapt wilde worden. Of misschien had ze niet door hoe rampzalig ze eruitzag. (…) Ze deed Park aan een vogelverschrikker denken of aan zo’n zorgenpoppetje waarvan zijn moeder er een stel op de ladekast had liggen. Aan iets wat het niet ging redden in de jungle.

Ai. Dat meisje gaat het niet makkelijk krijgen, denk je nu misschien. Dat is ook zo. Thuis heeft ze het moeilijk. Ze woont met haar broertjes, zusje, moeder en haar moeders vriend Richie in een veel te klein, groezelig huis, waar ze alle moeite moet doen de alcoholistische en agressieve Richie te ontlopen. Op school verloopt het eveneens niet soepel. Vooral als ze het standaard rood-witte en veel te strakke gympakje aanheeft, is ze een aantrekkelijk doelwit van pesters.

Maar het is niet alleen maar ellende in ‘Eleanor & Park’. Eleanor wordt verliefd op de Aziatische en nerdy Park. En Park - die in eerste instantie aan haar dacht als ‘een vogelverschrikker’ - wordt verliefd op Eleanor. En niet zomaar een beetje verliefd, maar héél verliefd. Ze zijn elkaars eerste liefde. Vanaf het begin is het duidelijk dat het niet kan werken, maar als je van elkaar houdt, kun je weinig anders dan er tóch honderd procent voor gaan. Park weet zijn gevoelens mooi te omschrijven:

‘Je bent mijn allerlievelingste mens ooit.’

Wauw… Dat zal je maar gezegd worden!

‘Eleanor & Park’ is een ontroerend mooi boek. Het is een liefdesverhaal, maar tegelijkertijd gaat het over het hebben (en behouden!) van een eigen identiteit, pesten, je nergens thuis voelen en huiselijk geweld. Deze thema’s heeft Rainbow Rowell knap met elkaar verweven. Fragmenten vanuit Eleanor en vanuit Park wisselen elkaar af. Een schooljaar lang volg je het ontstaan en groeien van hun liefde, met alle bijkomende obstakels. Het begint met samen stripboeken lezen in de bus, maar wordt al snel veel meer dan dat.

Het is zo’n boek waarvan je ook het dankwoord leest. Gewoon, omdat je zo het moment waarop je het boek definitief dichtklapt nog even uit kunt stellen, en je je nog even verbonden kunt voelen met de dappere, unieke en enigszins aandoenlijke tieners.

Is de liefde tussen Eleanor en Park er één die niet kan werken? Misschien. Maar:

‘Wat er ook gebeurt,’ zei Park, ‘ik hou van je.’

Karine.

Leestip: Wil je nog een boek lezen over een liefde die weinig kans heeft om te blijven bestaan, deze keer door ziekte? Lees dan een recensie over ‘Een weeffout in onze sterren’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.