EilanddagenGideon Samson

Terug naar lijst
 

Eilanddagen

Titel: Eilanddagen
Auteur: Gideon Samson
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 6807 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Zilte zoen

‘Het klinkt vast gek hoor,’ zegt Puck. ‘Maar weet je wat het is? Ik ben geloof ik vooral verliefd op ons.’

Jakob is twaalf en wordt tegen zijn zin in door zijn Nederlandse moeder naar zijn Griekse vader gestuurd, omdat Jakobs moeder met haar vriend op vakantie gaat. Zijn vader Yiannis is chef-kok van zijn eigen restaurant en Jakob heeft hem al jaren niet meer gezien. Jakob vindt de verplichte trip naar Griekenland maar niks, totdat hij de eveneens half-Griekse, half-Nederlandse jongen Michális ontmoet. Er ontstaat al snel een hechte vriendschap tussen de twee. Maar dan stormt Puck, het prachtige Nederlandse vriendinnetje van Michális, het broeierige eilandleven van de jongens binnen.

Puck is een soort omgekeerde metselaar. Ze bouwt geen muren op maar breekt juist de stenen die je zelf in al die jaren zorgvuldig om je heen hebt gestapeld in een razend tempo af, en ze gaat er net zo lang mee door totdat ze heeft gevonden wie er achter dat muurtje zit.

‘Eilanddagen’ had zich op geen betere plek dan het warme Griekenland kunnen afspelen. Het zinderende eiland versterkt de boeiende driehoeksrelatie die er tussen Puck en haar ‘Miech’ en ‘Jaak’ ontstaat. Je gaat gegarandeerd helemaal op in dit trio en alles wat ze beleven en bespreken. De grenzen tussen vriendschap en verliefdheid worden afgetast en de ‘spelregels’ van de eerste liefde worden ontdekt. Mag Jakob bijvoorbeeld wel naar Puck kijken en alleen met haar afspreken als zij eigenlijk verkering heeft met Michális? Laat staan met haar zoenen ...

Een andere reden waarom dit boek je zo enorm pakt, is de schrijfstijl van Gideon Samson. Hij maakt mooie vergelijkingen (‘Het voelde alsof er een kilo knikkers op de bodem van je buik lag, en nu je hier staat beginnen die dingen ook nog eens gevaarlijk op en neer te stuiteren’) en doordat het boek vanuit het ‘jij-perspectief’ is geschreven, voelt het alsof Samson Jakob en jou als lezer aan de hand door het hele verhaal neemt. Het is onmogelijk om je niet in Jakob in te leven. Wat zou jij doen als je smoorverliefd werd op het meisje van je beste vriend?

Al met al is ‘Eilanddagen’ het ultieme verliefdheidsboek. De gedachten van Jakob zijn zo gevoelig en verfijnd opgeschreven dat zijn belevenissen je moeilijk loslaten. Jakob voelde zich altijd onzichtbaar maar met een beetje hulp van Michális en Puck bloeit hij op tot een jongen die zichzelf mag zijn en verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Dat is heel mooi om te lezen en zal misschien wel heel herkenbaar voor je zijn.

Het is bijna niet voor te stellen, maar ben je nog steeds niet overtuigd om ‘Eilanddagen’ te gaan lezen? Bekijk dan nog even de schitterende omslagillustratie van Martijn van der Linden. Ook al zo’n cadeautje.

Lizan.

Leestip: Ook zo genoten van ‘Eilanddagen’? Dan is ‘Evi, Nick en ik’ van Anna Woltz misschien ook iets voor jou. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.