EilandMark Janssen

Terug naar lijst
 

Eiland

Titel: Eiland
Auteur: Mark Janssen
Uitgeverij: Lemniscaat, 2018
ISBN: 978 90 477 1063 9
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Mooier dan mooi

Wauw! Dat is het eerste wat je denkt als je dit prentenboek ziet: door het grote formaat en vooral door het prachtige knalblauwe omslag is ‘Eiland’ van Mark Janssen niet over het hoofd te zien.

Zoals de titel al doet vermoeden, gaat dit grote, tekstloze prentenboek over een eiland. Een bijzonder eiland. Een meisje reist met haar vader en hun hond op zee. Tijdens een woeste storm breekt hun schip in tweeën. Uiteindelijk bereiken ze een eiland met hun vlot. Het is maar klein, maar het is er mooi en groen en veilig – meestal. Van het vlot bouwen ze een huisje. De tijd verstrijkt, de seizoenen volgen elkaar op. Soms is het koud en zien ze ijsberen vanaf het eiland, dat in de zee lijkt te dobberen. Dan weer trekken de prachtigste vogels voorbij. Ze slapen onder de nachtblauwe sterrenhemel of ze zwemmen onder een strakblauwe zomerlucht. Tot er op een dag een grote boot voorbijkomt… Zijn ze gered? Het meisje en haar vader hebben geen idee wat zich onder het wateroppervlak afspeelt – of toch wel? Waren ze al die tijd wel echt alleen op het eiland? Of was er al die tijd iemand bij hen, iemand die op hen paste en wilde dat ze veilig thuiskwamen, zonder dat ze het wisten?

‘Eiland’ laat zich lezen – en vooral bekijken! – als één groot avontuur: een reis die anders liep dan verwacht, een kijkje in een wereld waarvan je nooit had durven dromen, niet bang zijn voor wat er wacht achter de horizon.

‘Eiland’ is ook een ode aan de natuur, aan alles wat boven én onder water leeft. Vanaf de eerste bladzijde dompelt Janssen de lezer onder in een explosie van kleur: vissen en vogels – gestreept en gespikkeld – in alle kleuren van de regenboog, en kwallen die ’s nachts fluorescerend oplichten in het donkere water. In zijn helderblauwe luchten voel je de zon, in zijn ijsschotsen de stille kracht van de winterkou.

Mark Janssen heeft verschillende technieken gebruikt voor zijn tekeningen. Hij schilderde met aquarelverf op aquarelpapier. Daarna heeft hij zijn tekeningen bewerkt op de computer: zo kon hij sommige kleuren nog wat aanpassen en de compositie van de tekeningen nog wat herschikken. Deze combinatie van schilderen op papier en vervolgens bewerken op de computer heeft unieke beelden opgeleverd.

Uit zijn tekeningen spreekt de liefde en de aandacht waarmee hij naar de wereld kijkt: hij kan het water woest laten golven, donker en dreigend, dan weer schittert het zeewater in een kalm, betoverend zeegroen, en het is allemaal even mooi. Een prachtig verhaal dat zich juist zonder woorden het allermooist laat vertellen: een verhaal over de wijde wereld, over samen overleven en over vertrouwen: soms komt er hulp uit onverwachte hoek.

Eefje.

Leestip: In het tekstloze prentenboek ‘De gele ballon’ neemt Charlotte Dematons je mee op een onvergetelijke reis om de wereld.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.