Eerst jij, dan ik!Marja Baseler

Terug naar lijst
 

Eerst jij, dan ik!

Titel: Eerst jij, dan ik!
Auteur: Marja Baseler
Uitgeverij: The House of Books, 2004
ISBN: 978 90 443 0791 7
Illustraties: Dagmar Stam

Terug naar lijst

En wat zeg je dan…?

Netjes 'dankuwel' zeggen als je iets krijgt, een ander uit laten praten en niet altijd alleen je eigen zin doen. Dat zijn goede manieren. Vind je dat maar saai en braaf? Dan moet je 'Eerst jij, dan ik!' van Marja Baseler maar eens lezen. Je komt er dan gauw genoeg achter dat goede manieren helemaal niet saai zijn, maar juist hartstikke handig!

'Eerst jij, dan ik!' is een boek over regels, over 'hoe het hoort'. Veel van die regels ken je al. Je leert ze van je ouders en op school. Maar er zijn vast ook nog heel veel dingen die je niet weet. Want Baseler vertelt in haar boek niet alleen over de dagelijkse dingen, maar bijvoorbeeld ook over hoe je je moet gedragen in een restaurant of wat er gebeurt op een begrafenis.

Veel boeken over goede manieren geven je het gevoel dat je van alles moet. Of ze staan vol truttige versjes over handjes wassen voor het eten en 'u' zeggen tegen ouderen. 'Eerst jij, dan ik!' is anders. Baseler heeft haar boek geschreven vanuit het idee dat al die regels en afspraken er zijn om het met elkaar samenleven prettig en gezellig te maken. Zonder regels zou het maar een rommeltje worden!

Dit uitgangspunt geeft 'Eerst jij, dan ik!' een prettige toon. Baseler geeft je het gevoel dat ze je vertelt hoe het hoort, omdat het handig is dat te weten en niet omdat het 'moet'. Bovendien legt ze ook vaak uit waarom bepaalde regels er zijn. 'Eerst jij, dan ik!' is meer dan een opsomming van afspraken.

'Eerst jij, dan ik!' is niet alleen een leesboek, maar ook een doe-boek. Bij alle hoofdstukken staan opdrachten waardoor je actief bij het onderwerp betrokken wordt. Ook staan er veel leuke tips en weetjes in het boek. Zo leer je hoe je 'dankjewel' zegt in het Chinees, maar ook dat je je ouders best een beetje op mag voeden als zij zich niet aan de regels houden!

Op iedere bladzijde staan tekeningen van Dagmar Stam. Zij heeft al heel veel kinderboeken geïllustreerd. Het is een beetje jammer dat haar manier van tekenen altijd hetzelfde is, want daardoor gaan al die boeken wel heel erg op elkaar lijken. En dat terwijl er ook nog zoveel andere goede illustratoren zijn! Maar dat neemt niet weg dat Stams tekeningen het boek een gezellige uitstraling geven. Samen met de tekst van Baseler maken ze van 'Eerst jij, dan ik!' een uitnodigend boek waar jong en oud nog veel van kan leren!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.