Een zusje uit een vliegtuigGuido Bottinga

Terug naar lijst
 

Een zusje uit een vliegtuig

Titel: Een zusje uit een vliegtuig
Auteur: Guido Bottinga
Uitgeverij: Lemniscaat, 2006
ISBN: 978 90 5637 860 8
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Uit een ver land...

Een broertje of zusje erbij krijgen is reuze spannend. Vooral als het niet uit je moeders buik, maar uit een warm land komt! Heb jij zo'n broertje of zusje? Of ben je nieuwsgierig hoe dat zou zijn? Misschien ben je zelf geadopteerd? Lees dan vooral verder!

In ‘Een zusje uit een vliegtuig' krijgt Tjebbe een nieuw zusje. Eigenlijk had hij liever een broertje gehad. Dan had Tjebbe hem zijn oude speelgoed gegeven en kon hij tenminste nieuw speelgoed voor zijn verjaardag vragen. Maar hij krijgt een zusje. Niet zomaar een zusje, want ze komt met het vliegtuig uit China.

Guido Bottinga beschrijft hoe adoptie kan gaan; het moment dat Tjebbes moeder een geheimzinnige brief krijgt die de komst van Yu-lin aankondigt, hoe Tjebbe haar mist als ze twee weken naar China gaat, en de dag dat ze met Yu-lin in haar armen het vliegtuig uitstapt. Dan begint de moeizame, maar ook leuke periode dat Yu-lin moet wennen aan haar nieuwe gezin. Bottinga heeft zelf een kindje geadopteerd, dus hij weet waar hij over schrijft. Hij maakt van Tjebbe een lief, grappig en vooral écht jongetje. Tjebbe is hartstikke blij met zijn zusje, maar soms ook boos en verdrietig. Hij vindt het maar stom dat ze in het begin niet met hem wil spelen. En hij snapt niet dat zijn ouders alleen aandacht voor haar hebben. Maar dat verandert en Tjebbe vindt Yu-lin steeds leuker.

‘Een zusje uit een vliegtuig' is een heerlijk boek vol (voorlees-)verhalen die niet alléén over adoptie gaan. Je leest ook over het kerstspel waar Tjibbe aan meedoet op school, en hoe stoer hij mee voetbalt op zijn eerste training op de voetbalclub. Je weet niet precies hoe oud Tjebbe is; dat maakt het boek goed om voor te lezen én zelf te lezen. En de illustraties van Marije Tolman passen perfect bij het verhaal.

Anders is ‘Met het vliegtuig geboren'. Sinta wordt geadopteerd uit een ver land. Terwijl je ‘Een zusje uit een vliegtuig' door de ogen van Tjebbe beleeft, lees je hier vanuit Sinta. Ze vindt haar nieuwe omgeving maar gek. Zo heeft ze een kamer helemaal voor zichzelf! En Sinterklaas, dat is vast haar opa! Hij komt toch ook uit een ver en warm land?

Liesbeth Groenhuijsen heeft het boek vooral geschreven om misverstanden en twijfels bij ouders en adoptiekinderen te bespreken. Dat merk je aan de verhalen en de schrijfstijl. Ieder verhaal gaat echt duidelijk over adoptie. Gevoelens van Sinta en haar nieuwe familie worden duidelijk beschreven. Dat maakt dit boek vooral geschikt wanneer je écht met adoptie te maken hebt.

Karin.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.