Een wereld van verschilMartha Brooks

Terug naar lijst
 

Een wereld van verschil

Titel: Een wereld van verschil
Auteur: Martha Brooks
Uitgeverij: De Fontein, 2002
ISBN: 978 90 2611 766 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Door je moeder op straat gezet

'Wie je ook bent - ik moest het altijd van de vriendelijkheid van vreemden hebben.' De slotscène uit het toneelstuk 'Tramlijn Begeerte' is het lievelingscitaat van Laker, de hoofdpersoon in 'Een wereld van verschil' van Martha Brooks.

Op het moment dat Laker deze zin leest, had hij niet kunnen vermoeden hoezeer het citaat op hem van toepassing zou worden. Wie had ooit gedacht dat zijn eigen moeder hem het huis uit zou zetten, waardoor hij letterlijk op straat zou belanden? Maar na een ruzie tussen Laker en zijn stiefvader laat zijn moeder hem geen andere keus: ze kiest partij voor haar vriend en Laker moet vertrekken.

Lakers moeder neemt het nooit voor hém op. Dat is de conclusie die Laker trekt wanneer hij na enkele weken zwerven terechtkomt bij Henry, een 83-jarige man die hem onderdak verleent zolang hij dat nodig heeft. Toch koestert hij de hoop dat wanneer hij teruggaat naar huis, het allemaal anders zal worden. Hij besluit zijn moeder op te bellen:

''Laker,' zegt ze zachtjes, 'je kunt niet meer thuis wonen.' Ik kan niet thuis wonen. Kán niet thuis wonen. Zijn hele lijf is ijskoud, alsof hij in een vriescel staat. Hij is zo lamgeslagen, dat hij zich afvraagt of hij zijn mond kan openen om iets te zeggen.'

Dit soort beschrijvingen is kenmerkend voor de manier waarop schrijfster Brooks een beeld van de personen in haar boek schetst. Ze heeft veel oog voor de manier waarop zij waarnemen, waardoor je een indringend en compleet beeld van ze krijgt.

Ook de oude Henry weet ze levensecht neer te zetten, waardoor het geen alles begrijpende 'hulpverlener' voor Laker wordt, maar een man die ook zijn eigen redenen heeft om Laker in huis te nemen. Het is een daad van verzet tegen zijn dochter, die zijn leven voor hem bepaalt.

Laker komt hierdoor in een lastig parket te zitten. Vera Lynne (Henry's dochter) laat, wanneer ze maar kan, merken dat Laker absoluut niet welkom is. Ook kleindochter Charlene ziet hem als een indringer. Laker is voortdurend op zijn hoede. Het kan elk moment gebeuren dat hij moet vertrekken.

Gelukkig ziet Charlene Laker na een tijdje niet meer als 'vijand', ze worden zelfs vrienden. Laker voelt zich steeds meer thuis bij Henry. Wanneer ze met z'n drieën op vakantie gaan naar het meer waar Henry een huisje heeft blijkt dat niet alleen bij Henry herinneringen aan het verleden bovenkomen...

Ondanks de moeilijkheden waar de personen in het boek mee worstelen, worden de problemen niet overdreven gedramatiseerd en is Brooks de laatste om van Laker een zielige puber te maken. Een boeiende jeugdroman.

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.