Een wereld van verhalenOliver Jeffers

Terug naar lijst
 

Een wereld van verhalen

Titel: Een wereld van verhalen
Auteur: Oliver Jeffers
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2016
ISBN: 978 90 896 722 09
Illustraties: Sam Winston

Terug naar lijst

Boekenkind

Zonder boeken zou de website van Leesfeest niet kunnen bestaan. De website staat vol met verslagen van boeken, geschreven door mensen die heel graag lezen. Iemand die ook helemaal dol is op lezen is het meisje uit ‘Een wereld van verhalen’.

Dit prentenboek gaat over het boekenkind. Zij komt uit een wereld van verhalen. Met haar zeilbootje reist ze naar een jongen, aan wie ze vraagt of hij met haar mee wil gaan. De jongen en het meisje gaan samen op pad. Ze beklimmen bergen en ontdekken veel schatten. Ze lopen door een sprookjesbos en weten te ontsnappen aan monsters en spannende kastelen. Ze slapen samen op wolkjes van liedjes en schreeuwen heel hard het heelal in. Aan het einde van het verhaal zijn ze trots op alle boeken die ooit geschreven zijn. Ze hebben een wereld gemaakt met verhalen.

De tekst van Oliver Jeffers zorgt ervoor dat dit boek niet zomaar een boek is. Dat komt omdat het boek weinig tekst bevat. Het boek is eigenlijk geen gewoon verhaal, het is een opsomming van dingen die verhalen kunnen oproepen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het lezen van een boek de wereld om je heen helemaal vergeten. Het meisje weet dit al, de jongen nog niet. Het meisje neemt de jongen mee naar de vele verhalen die je in boeken kan lezen. Het boek bevat weinig tekst, op iedere pagina staat maar één zin. Die zin lijkt met potlood geschreven te zijn in een handgeschreven lettertype. Daardoor is het alsof iemand de tekst zomaar bij de illustraties heeft neergezet. Toch is dat niet zo, omdat de handgeschreven zin eigenlijk het verhaal vertelt.

De tekeningen van Sam Winston zijn gemaakt van zinnen uit verschillende boeken. Dat is bijzonder! De golven waar het zeilbootje op drijft, bestaat uit tekst, net als het pad dat de kinderen aflopen en de bergen die ze beklimmen. Doordat de tekst in de vorm van een berg is neergezet, ontstaat er een heel unieke illustratie. De tekst die is gebruikt om de illustraties te maken past ook steeds bij wat de illustrator wil uitbeelden. Zo is het water waar het meisje over vaart gemaakt van zinnen die komen uit het boek Robinson Crusoë. Toch is het niet de bedoeling om de teksten waaruit de vormen zijn opgebouwd, te lezen. Dat kan vaak ook niet eens. Als je goed kijkt, zie je dat sommige tekeningen bestaan uit heel veel zinnen die over elkaar heen zijn gedrukt. Maar de illustraties bestaan uit meer dan tekst: zo zijn de bomen in het sprookjesbos niet zomaar bomen, de stammen zijn eigenlijk boeken. Ook op de laatste pagina is te zien dat de getekende gebouwen langzaam veranderen in boeken.

Kortom: ben je een boekenwurm en houd je van bijzondere verhalen en illustraties? Dan moet je ‘Een wereld van verhalen’ zeker een keer lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Het boek van Hamletvan Hrefna Bragadottir.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.