Een wel heel bijzondere kerstKristien In-´t-Ven

Terug naar lijst
 

Een wel heel bijzondere kerst

Titel: Een wel heel bijzondere kerst
Auteur: Kristien In-´t-Ven
Uitgeverij: Lannoo, 2010
ISBN: 978 90 209 8554 2
Illustraties: Geert Vervaeke

Terug naar lijst

Nog anderser dan anders

Dit verhaal gaat over Amandine, een heel eenzaam meisje. Ze wordt op een ijzige ochtend, vlak voor Kerstmis geboren. Amandine is zo gezond als een vis, maar heeft de huid van een boom. Ze lijkt niet op haar ouders en hoort daardoor eigenlijk bij niemand. Dat Amandine anderser is dan anders is meteen duidelijk in 'Een wel heel bijzondere kerst' van Kristien In-´t-Ven.

Amandine heeft een beetje liefde nodig, een beetje trots en het gevoel dat ze speciaal mag zijn. Maar niemand geeft haar dat gevoel. Niemand wil Amandine omhelzen, want daarvoor prikt en schuurt ze te veel.

De moeder van Amandine vindt het moeilijk om van een dochter te houden met een huid van schors. Amandine voelt zich ongelukkig en droomt elke nacht van lieve, zachte armen om haar heen.

Als Amandine tien jaar wordt, geeft ze een feest! ‘"Misschien, heel misschien", dacht ze, "omhelst iemand me." Er was taart. Er was muziek. Maar er waren geen gasten. Niemand kwam naar het feest.'

Het kan niet anders of je voelt een diep medelijden met Amandine. Misschien probeer je je wel voor te stellen hoe het zou zijn als je haar vriendje of vriendinnetje was. Dan zou je haar toch zeker wel omhelzen?

Als niemand naar haar toekomt, besluit Amandine te vertrekken, samen met haar schaduw. Dat is de enige die bij haar hoort. Ze lopen met z´n tweeën de donkere, bitterkoude nacht in.

Amandine gaat op zoek naar wie ze eigenlijk is. Ze stelt vragen aan de eik, ontmoet een zorgzame zwaan en een gevaarlijke jager. ‘"Een boom die praat", grinnikt de jager. "Ik maak van jou een pratende tafel met vier stoelen!"'

Amandine´s eenzame zoektocht is een mooi en gevoelig verhaal. Misschien is de eenzaamheid nog wel het beste voelbaar in de illustraties. Die scheppen de vreemde, dreigende sfeer van donkere dagen, duistere dieren, kou en eenzaamheid. Donkere en lichte tinten wisselen elkaar goed af.

De tekeningen trekken terecht de aandacht. Kijk er maar eens goed naar. Misschien zie je de tweede keer weer wat nieuws: een uil tussen de bomen of de schaduw die Amandine het hele boek door volgt. Het is zeer verdiend dat illustrator Geert Vervaeke met dit boek een zilveren penseel 2010 won.

Dit prentenboek gaat écht ergens over. Het geeft antwoord op een serieuze vraag, namelijk: Hoe kun je jezelf zijn, ook als je anders bent dan anderen? Misschien voel jij je ook wel eens anders dan de rest. Als dat is zo, kijk en lees dan eens hoe Amandine dit oplost!

Maartje S.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.