Een vriendje voor altijdEoin Colfer

Terug naar lijst
 

Een vriendje voor altijd

Titel: Een vriendje voor altijd
Auteur: Eoin Colfer
Uitgeverij: De Fontein, 2016
ISBN: 978 90 261 4101 0
Illustraties: Oliver Jeffers

Terug naar lijst

Deze vriendjes blijven je voor altijd bij

Een vriendje voor altijd’ is een aandoenlijk boek over vriendschap dat alle kinderen vanaf vijf jaar zal aanspreken. De gouden combinatie van de tekst van Eoin Colfer en de illustraties van Oliver Jeffers spreekt tot de verbeelding. Ze nemen je op een luchtige manier mee in een wereld die voor kinderen heel realistisch is en ze vervagen op een mooie manier de lijn tussen het echte en het denkbeeldige.

Denkbeeldige vriendjes liggen niet voor het oprapen, maar met wat geluk, een tikkeltje magie en wat elektriciteit verschijnt Mattie. Hij doet altijd heel erg zijn best om het allerleukste denkbeeldige vriendje te zijn; maar zodra je een écht vriendje hebt gevonden, verdwijnt Mattie langzaam en blaast de wind hem weg. Sam is op zoek naar wat gezelschap, en zo worden Mattie en Sam de beste vriendjes. Zó goed zelfs dat Mattie hoopt dat ze dat voor altijd zullen blijven. Op een gegeven moment neemt Sam zijn nieuwe vriendinnetje Sammie mee naar huis. Mattie voelt zichzelf al wat vervagen, maar dan blijkt dat Sammie hem ook kan zien! Sterker nog, Sammie heeft haar eigen denkbeeldige vriendinnetje: Maartje. Met z’n vieren worden ze de beste vrienden en maken ze een hoop mee. Na een tijdje hebben Sam en Sammie hun denkbeeldige vriendjes niet meer nodig; ze hebben genoeg aan elkaar, net als Mattie en Maartje. Zo hebben Mattie en Sam allebei hun beste vriendje voor altijd gevonden.

Vriendschap is een onderwerp van alle (leef)tijden. Iedereen heeft ermee te maken. Waarschijnlijk kunnen kinderen zich makkelijk herkennen in de zoektocht naar een vriendje, iemand om hun leven mee te delen. En als die even niet voorhanden is, dan verzinnen ze er zelf eentje. Dit onderwerp wordt op een originele, warme en verrassende manier behandeld. ‘Een vriendje voor altijd’ ontving dan ook niet voor niets een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

De humoristische illustraties van Oliver Jeffers zijn voornamelijk in zwart-wit, samen met nog de ondersteunende kleur blauw voor alles wat denkbeeldig is. De tekeningen zijn simpel, maar heel effectief in het overbrengen van emotie. Het is bewonderenswaardig hoe Jeffers met een paar lijnen een verhaal kan vertellen. Natuurlijk speelt de tekst van Colfer hier ook een belangrijke rol in. Deze combinatie van auteur en illustrator voelt erg natuurlijk, alsof het boek door één en dezelfde persoon is gemaakt.

Eoin Colfer werd in Nederland bekend door de Young Adult-serie over Artemis Fowl en Oliver Jeffers is een meervoudig bekroond illustrator, die vooral bekend is van ‘De krijtjes staken!’ en ‘De groeten van de krijtjes’. De samenwerking van Jeffer en Colfer heeft geleid tot een opvallend, interessant prentenboek dat zeker de moeite waard is. Het biedt een nieuwe kijk op het belangrijke en mooie onderwerp ‘vriendschap’.

Naomi.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De krijtjes staken’ van Drew Daywalt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.