Een vader voor altijdDolf Verroen

Terug naar lijst
 

Een vader voor altijd

Titel: Een vader voor altijd
Auteur: Dolf Verroen
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5715 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Vaders en vrienden

De vader van Kevin gaat zomaar naar Paramaribo. De vader van Anton woont bij zijn vriendin en geeft zijn zoon zo nu en dan een te duur cadeau. De vader van Stef wil dat Stef zijn garage overneemt, terwijl die liever profvoetballer wordt. En de vader van Ruben heeft kanker.

Op Bevrijdingsdag moet Rubens vader halsoverkop naar het ziekenhuis. Overal hangen vlaggen als Ruben hoort dat pappa darmkanker heeft. Alles komt goed, zegt iedereen, maar daar lijkt het meestal niet op. Rubens vader is chagrijnig, wil geen andere mensen zien en zit de hele dag te niksen. Heel af en toe gaat hij nog ergens heen en dan gaat Ruben met hem mee. Ze wandelen in het park, gaan naar een klassiek concert of fietsen een stukje. Samen. Alsof ze vrienden zijn. Tot dat ene verschrikkelijke toch gebeurt. Dan is Rubens vriend en vader er niet meer, al denkt Kevin daar anders over:

Weet je,’ zei Kevin rustig. ‘Het maakt niks uit of mijn vader thuis is of in Suriname. Hij is alleen met zijn eigen dingen bezig. Jouw vader niet. Hij was superzorgzaam, Ruub. Hij hield hartstikke veel van je. Ik heb eigenlijk geen vader, maar jij hebt een vader voor altijd. Die vergeet je nooit meer.’
Opeens liepen de tranen over mijn wangen.
Het was geen huilen, geen snikken.
Het was of er achter mijn ogen een kraan was opengedraaid en niet meer dicht kon.
Kevin legde zijn arm om mijn schouders.
Het was fijn, maar het hielp niet
.

‘Een vader voor altijd’ is een bijzonder boek over vriendschap. Wanneer je de tekst op de achterkant van het boek leest, verwacht je een verhaal over een paar goede vrienden die na school op straat spelen. Daar gaat het boek inderdaad ook over: vijf jongens trappen een balletje, pesten een vervelende buurvrouw en hangen rond bij het poortje.

Veel belangrijker is de vriendschap tussen Ruben en zijn vader. Nu zijn vader ziek is, ziet Ruben hem opeens met andere ogen. Soms lijkt zijn vader gewoon een vriend, net zoals Kevin of Stef. Andere keren is hij zomaar boos, verdrietig of maakt hij rotopmerkingen. Toch houden ze van elkaar. Het staat nergens letterlijk, maar je voelt het in het hele boek: Ruben en zijn vader hebben veel voor elkaar over.

Ruben vertelt zijn verhaal met weinig woorden, maar toch zo dat het heel veel indruk maakt. ‘Een vader voor altijd’ is geen boek waarvan je vrolijk wordt. Het is wel een prachtig, voorzichtig geschreven verhaal over een moeilijk onderwerp. Schrijver en Zilveren Griffelwinnaar Dolf Verroen zegt dat dit zijn mooiste boek is. En dát wil wat zeggen, want hij heeft al heel veel boeken geschreven!

Lidewij.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.