Een tuin van mezelfPetra de Jong

Terug naar lijst
 

Een tuin van mezelf

Titel: Een tuin van mezelf
Auteur: Petra de Jong
Uitgeverij: Cyclone, 2001
ISBN: 978 90 587 8012 6
Illustraties: Annette Fienieg

Terug naar lijst

Eerst zaaien, dan oogsten...

De eerste lentedagen zijn er weer! En we boffen,want de zon laat zich op haar best zien en dat nog wel op onze vrije zaterdag. Reden genoeg om de wekelijkse boodschappen in de supermarkt en op de markt uit te stellen en te genieten van de voorjaarssfeer in de tuin! Wat enkele weken geleden nog een tamelijk kaal stukje triestigheid leek, ontpopte zich in de afgelopen dagen tot een wereld waar je van alles in kunt ontdekken en waar je van alles mee kunt doen. Maar ook dit jaar geldt weer: eerst zaaien, dan oogsten!

'Een tuin van mezelf' is een "doe gids" voor de kinderen zoals de aankondiging aangeeft. Met veel oog voor detail beschrijft de auteur veel over aanleg en onderhoud van een eigen tuin. En ook aan de kinderen die het moeten doen met een balkon is gedacht. Over het algemeen is de tekst die de schrijfster gebruikt goed gekozen en bedoeld voor kinderen om zelf te lezen. De wat meer technische kant van het tuinieren is in goede afwisseling gebracht met bladzijden waarop bijvoorbeeld beschreven staat hoe je van bloemen uit eigen tuin een mooie zomerkrans kunt maken. De schrijfster is er goed in geslaagd deze twee aspecten evenwichtig te belichten zodat het boekje zeer leesbaar is voor kinderen.

Jammer is het dat al op de eerste bladzijde zogenaamde tips aan de hand worden gedaan om ouders te overreden een stukje tuin af te staan. Kinderen en hun ouders zijn heel goed in staat over een eigen tuintje op een goede manier te communiceren. Het is overbodig dat de schrijfster het nodig vindt de suggestie te wekken dat ouders en kinderen tegenover elkaar kunnen komen te staan. De illustratie op dezelfde bladzijde getuigt (zij het met een grote glimlach op de lippen van de kinderen op het plaatje) ook van een bepaald strijdelement: We hebben ons tuintje en daar komt niemand meer aan!

Veel leuker zou het zijn geweest uit te gaan van de gezamenlijke bewondering voor de natuur en het enthousiasme waarmee ouders hun kinderen bezig zien met hun tuintje. De trots, wanneer er heuse bloemen groeien of de eerste oogst wordt binnengehaald door de kinderen is voor iedere ouder een vertederend moment. Daar komt geen "veroveren" of "er niets in zien" aan te pas.
De teksten zijn informatief. Zowel in een klein tuintje als ook in een wat grotere schooltuin kan aan de hand van dit boekje goed getuinierd worden.

Bijzonder plezierig is het dat de schrijfster uitgegaan is van het werken op natuurlijke basis, dus zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De recepten en ideeën om de oogst te verwerken maken het boek compleet.

Annette Fienieg maakte bij de teksten vele frisse, kleurige illustraties ter verduidelijking van de teksten. De bladzijde bijvoorbeeld waarop zij het tuingereedschap tekende, ziet er heel verzorgd uit en zal zeker inspirerend werken op kinderen.

Het boekje is zowel voor de thuissituatie als in een klas op de lagere school een prima te gebruiken boek voor kinderen vanaf acht jaar.

Fragment uit het boek over het maken van een zomerkrans:

'Wanneer je klaar bent met het maken van de basis... Dan ga je bloemen plukken. Doe dat het liefst in de ochtend, dan zijn ze nog fris. Laat ze een uurtje in een glas water staan voor je ze in de krans steekt. Dan hebben ze zich goed volgezogen. Je kunt de bloemen ook steken in wat vochtig mos of gras dat je met een ijzerdraadje vastzet. Als de krans klaar is vind je hem misschien wel zo mooi dat je hem niet meer weg wilt geven. Hang hem dan maar boven je bed, dat brengt geluk. Je moet dan natuurlijk wel een andere krans voor je vrienden maken.'

Berna.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.