Een sprookjeBernard Granger (Blexbolex)

Terug naar lijst
 

Een sprookje

Titel: Een sprookje
Auteur: Bernard Granger (Blexbolex)
Uitgeverij: Clavis, 2013
ISBN: 978 90 448 2036 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Over een vreemdeling, een prinses en een schat

De meeste sprookjes beginnen met ‘Er was eens’. Heel herkenbaar: je weet dat er een verhaal komt met een prins of een prinses, een koninkrijk, een put of een vijver, en drie moeilijke opdrachten. Dit verhaal heet ‘Een sprookje’ en op het omslag is duidelijk een prinses te zien. Het kan bijna niet anders dan dat er sprookje volgt zoals je er al tientallen gehoord of gelezen hebt. Dan sla je het boek open en lees je het voorwoord van Blexbolex, de schrijver en tekenaar van dit verhaal.

‘Dit is een sprookje, maar niet zomaar een sprookje. Het is zo’n verhaal waarbij elke verteller op zijn beurt opnieuw begint en toevoegt wat hem te binnen schiet, zonder één woord te vergeten dat al gezegd is.’

Ben je al nieuwsgierig? In ‘Een sprookje’ vertelt een kind over zijn tocht van school naar huis, een toch die het elke dag maakt. Het eerste deel in dit boek bestaat uit vier onderdelen: een korte inleiding, een prent bij ‘De school’, een bij ‘de weg’ en een bij ‘het huis’. In het tweede deel wordt het verhaal al iets uitgebreider en komen ‘de straat’ en ‘het bos’ erbij. Bovendien is hier bij ‘de weg’ een ander deel van die weg te zien. Bij elk nieuw deel wordt het verhaal langer en krijg je meer beelden te zien. Het zevende en laatste deel van het verhaal bevat 129 prenten. Ook hier wijst de inleiding al vooruit en vertelt hoe het verhaal verloopt.

‘In de nachtwereld van de heks is alles wat zichtbaar was weg en iedereen verstopt zich in zijn hol. Maar er staat een held op. Tijdens een lang en gevaarlijk avontuur worden enkele rekeningen vereffend.’

In het kleine dikke boek krijgen de prenten alle ruimte. Op elke bladzijde staat een andere tekening. En onder die tekeningen staat in een brede witte balk de tekst die meestal uit maar twee woorden bestaat. Doordat de tekeningen en de weinige tekst elkaar zo snel opvolgen, lijkt het of je een strip leest of naar de korte scenes van een film kijkt. Gelukkig heb je juist alle tijd om de prenten te bestuderen.

De prenten zijn op dezelfde manier gemaakt als die in een ander boek van Blexbolex, ‘Seizoenen’. De kleuren zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar, maar de sfeer is in dit sprookjesboek heel anders. Er is meer te zien, de tekeningen worden naarmate het verhaal vordert steeds voller. Het is heel knap hoe de tekenaar niet alleen prenten maakt van branden, een duel, lava, een kabouter en een schat, maar ook van dingen die niet tastbaar zijn, zoals herrie en onverschilligheid. 

Lees dit prachtboek keer op keer, laat je fantasie de vrije loop, maak je eigen verhaal en ontdek hoe bijzonder dit sprookje in elkaar zit.

Inger.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.