Een spook(t)huis voor FieneMirjam Mous

Terug naar lijst
 

Een spook(t)huis voor Fiene

Titel: Een spook(t)huis voor Fiene
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2017
ISBN: 978 90 003 5632 4
Illustraties: Marja Meijer

Terug naar lijst

Voor leesmonsters en niet-leesmonsters

Fiene woont in het weeshuis der verloren kinderen. Niet de meest gezellige plaats die je kunt verzinnen. Om het tehuis heen is een plein dat omringd wordt door een stenen muur. De poort zit op slot, zodat de wezen niet kwijtraken. Helaas, want:

‘Fiene wilde niets liever dan kwijtraken. Daarom zat ze als het even kon met haar hoofd ergens anders, zo ver mogelijk van het weeshuis vandaan.’

Vier keer per jaar is er een open dag in het weeshuis. Steeds weer hoopt Fiene dat ze op zo’n dag wordt uitgekozen door haar nieuwe ouders. Maar nee hoor, keer op keer wordt ze teleurgesteld. Totdat Theodoor Haast en Gursula Liefje het weeshuis bezoeken. Eindelijk!

Grappig is dat de namen van de personages al iets over hun karakter of uiterlijk verraden. Directrice Vogeltjes lijkt op een gier, heeft een kippenborst en klauwachtige vingers. Theodoor Haast is de hele dag druk, druk, druk. En ondanks haar lieflijke achternaam, zie je bij de naam Gursula waarschijnlijk geen lieflijke dame voor je. En dat klopt. Arme Fiene! Gursula is helemaal niet op zoek naar een dochter, maar naar een huishoudster. Fiene moet schoonmaken, appeltaart bakken, boodschappen doen… Al snel noemt Fiene haar Gruwelsla.

‘Ze had Fiene een droom gegeven en er een nachtmerrie van gemaakt.’

Er zit maar één ding op: Fiene loopt weg. Een lange wandeling en een ongeluk in het bos brengen haar uiteindelijk in Villa Verde. De vervallen villa wordt bewoond door een spook, een racemonster met hoorntjes, een onzichtbare vrouw met een bromstem en nog veel meer griezels. Zowel op de kaft als binnen in het boek heeft Marja Meijer Villa Verde spookachtig tot leven gebracht. Maar Fiene is niet angstig aangelegd. Al snel bedenkt ze: ‘Dat griezels voortaan mijn lievelings zijn.’ Ze voelt zich best thuis in het spook(t)huis. Hier wil ze blijven! Maar in een huis dat op instorten staat, kun je natuurlijk niet wonen. Wat nu? Lukt het Fiene en de griezels om een oplossing te vinden?

‘Een spook(t)thuis voor Fiene’ is een grappig boek met griezelige figuren erin. Het verhaal wordt nergens echt eng. Mirjam Mous heeft het met lekker veel vaart geschreven. De hoofdstukken zijn kort en je vliegt door de gebeurtenissen heen. En de vele illustraties van Marja Meijer geven het verhaal extra kleur, ook al zijn ze zwartwit! Zelfs als je niet zo’n leesmonster bent, zul je van ‘Een spook(t)huis voor Fiene’ kunnen genieten. Al vanaf het moment waarop je Fiene hoopvol en een beetje angstig tussen de andere weeskinderen ziet staan, leef je met haar mee. Laat iemand Fiene uitkiezen! Je gunt haar een thuis en voelt haar teleurstelling als Gursula niet de mama blijkt te zijn die ze zocht. De vraag is natuurlijk: vindt Fiene een thuis? Hoop en griezel je met haar mee?

Karine.

Leestip: Na Villa Verde door naar het volgende spookhuis? Lees dan Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoeringvan Vivian den Hollander en Juliëtte de Wit.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.