In een slootje ben ik een bootjeBette Westera

Terug naar lijst
 

In een slootje ben ik een bootje

Titel: In een slootje ben ik een bootje
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Lannoo, 2015
ISBN: 978 94 014 2432 5
Illustraties: Klaas Verplancke

Terug naar lijst

Raad wat praat

Los jij graag raadseltjes op? Niet van die flauwe, maar echt moeilijke? Dan moet je maar snel zorgen dat je ‘In een slootje ben ik een bootje’ in je handen krijgt. ‘Huh,’ zal je dan zeggen, ‘dit is geen raadselboek. Dit zijn gedichten!’ Daar heb je gelijk in, en ook weer niet. In dit boek staan namelijk gedichten die tegelijk ook raadsels zijn. In elk versje is een voorwerp aan het woord, dat iets over zichzelf vertelt. Jij mag raden wie er praat. Een voorbeeld?

Weet je wat ik wel eens droom?
Dat ik op een taart mag staan,
met mijn voeten in de room,
en dan blaast een draak mij aan.


Weet je het al? Nee? Nou, kijk dan maar eens naar de illustratie van Klaas Verplancke. Een mannetje staat in een soort taartpak gehuld heel feestelijk te kijken. En wat heeft hij voor raar hoedje op zijn hoofd? Inderdaad, het is een… kaars! Als je de bladzijde omslaat, zie je dat je het raadsel goed hebt opgelost. Je kijkt naar een prachtige prent van een grote groene draak die een piepklein kaarsje vuur geeft. ‘Ik ben een kaarsje’, staat er in een praatwolkje boven. Zo’n wens kan inderdaad maar beter bij een droom blijven

Je kunt in mijn fles niet verdrinken.
Er woedt nooit een wilde orkaan.
Je kunt naar mijn bodem niet zinken.
Je kunt in mijn zee niet vergaan.

Ik droom in mijn fles
van het schip dat ik ben in het klein
en wou dat ik wist
Hoe het was als ik groter zou zijn.


Ja, dat is een moeilijke. Bette Westera maakte twintig van deze raadselgedichten. Het zijn stuk voor stuk versjes die je makkelijk hardop voorleest, omdat de zinnen zo’n prettig ritme hebben. Bette wordt wel eens vergeleken met Annie M.G. Schmidt, want de versjes van Annie lezen net zo soepel voor. Het is niet voor niets dat ‘In een slootje ben ik een bootje’ is bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury 2016.

Niet alle voorwerpen in dit boek verklappen makkelijk wie ze zijn, net zoals je op de illustraties ook wel eens een beetje voor de gek wordt gehouden. Daarom is ‘In een slootje ben ik een bootje’ een raadselgedichtenboek dat voor kinderen van heel veel verschillende leeftijden leuk is. Wedden dat ook je vader of moeder wel eens goed moeten nadenken voor ze weten welk voorwerp er aan het woord is?

Oh ja, heb je intussen al bedacht wie er vanuit die fles tegen je praat? Natuurlijk, kijk maar gauw naar de grappige tekening van een varken dat de fles aan zijn mond zet. Dan zie je de oplossing van dit versje. Had je het goed geraden?

Lidewij.

Hou je van spelen met woorden? Lees dan de recensie van ‘Als iemand ooit mijn botjes vindt’ van Jaap Robben.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.