Een rugzak volGerda van Erkel

Terug naar lijst
 

Een rugzak vol

Titel: Een rugzak vol
Auteur: Gerda van Erkel
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2006
ISBN: 978 90 5908 206 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Bergen verzetten

Angst. Je kunt proberen er tegen te vechten. Of er voor wegrennen. Het kan je leven bepalen. Of het kan je uitdagen, uitdagen om er voor eens en altijd mee af te rekenen. Kristin kiest voor het laatste. Sinds de dood van haar broer is ze altijd weggelopen voor haar angst. Letterlijk: zij en haar maatje Roel zijn fanatieke hardlopers. Lopen doet Kristin vooral om haar gedachten stil te kunnen zetten. Om alleen nog maar uit benen te hoeven bestaan. Maar de angst haalt haar in, komt onverwachts steeds weer opzetten. Is het niet overdag, dan is het wel 's nachts in haar nachtmerries. Kristin heeft er genoeg van. Ze wil leven. Haar bergen bedwingen. En dus zoekt ze in de zomervakantie letterlijk de hoogte op: ze gaat - met haar hoogtevrees - bergen beklimmen in Oostenrijk, in haar eentje.

‘Een rugzak vol', door Gerda van Erkel, gaat over een meisje dat letterlijk en figuurlijk sleept met nogal wat bagage. Door de dood van haar broer Lars wordt ze verscheurd door schuldgevoelens. Ook is ze bang opnieuw van iemand te gaan houden, omdat de dood hem zomaar weer van je af kan pakken. Haar beste vriend Roel houdt ze daarom liever op afstand.

Hoe langer ze loopt, hoe duidelijker het wordt voor Kristin. Ze maakt deze tocht niet alleen om Lars los te kunnen laten. Ze is ook op zoek naar wat er van haar zelf is overgebleven. Van haar ouders heeft ze de onuitgesproken boodschap meegekregen voor twee te leven. Zelf heeft ze het gevoel dat Lars in haar voortleeft, maar daardoor is er geen plaats voor haar eigen ik. Kan ze haar angsten wel overwinnen door de hoogste bergen te beklimmen? Is het niet zo dat er steeds weer nieuwe obstakels zullen opdoemen? Van Erkel beschrijft haarscherp het proces dat Kristin hierin doormaakt.

De schrijfster móet bijna wel de paden waarop Kristin loopt, zelf bewandeld hebben, zo gedetailleerd beschrijft ze het landschap en de uitzichten. Je kunt ze zo voor je zien, alsof het ansichtkaarten zijn.

Stukje bij beetje kom je te weten hoe Lars is overleden. Kristin blikt regelmatig terug op de periode voor en na het ongeluk van haar broer. De beelden en vergelijkingen die de schrijfster hiervoor gebruikt, zijn net zo precies als haar omschrijving van het landschap.

Kristin staat er niet helemaal alleen voor. Bergen smeden banden; en onderweg komt ze andere reizigers tegen bij wie ze zich voor een tijdje aansluit. Toch zijn het de personen die het verst van haar vandaan zijn, die haar doen besluiten door te zetten. Maar de doorslaggevende wilskracht en vastberadenheid komen uit Kristins eigen rugzak...

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.