Een pony met een geheimJoke Reijnders

Terug naar lijst
 

Een pony met een geheim

Titel: Een pony met een geheim
Auteur: Joke Reijnders
Uitgeverij: Leopold, 2012
ISBN: 978 90 258 5936 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Een spannend ponyboek voor iedereen

Beetje aandacht, borstel erover, wortel erin en voor je het weet heb je een prachtpony’, zegt de paardenhandelaar over de zwarte pony Cato. Nina wil Cato graag hebben, maar haar ouders zijn het niet met haar eens. Cato is geen pony die ze kunnen gebruiken voor de paardrijlessen die ze geven. Cato is mishandeld en vertrouwt mensen niet. Ze is een beetje zielig. Juist daarom wil Nina haar hebben. Redden, eigenlijk, want Cato is bestemd voor de slacht.

Het plan lukt. Cato gaat met Nina mee, en zij krijgt van haar ouders zes weken de tijd om het vertrouwen van Cato te winnen. Zo begint een spannend verhaal over paarden, en over mensen. Ben je nog geen paardenkenner, dan is dit boek je kans om heel veel over de viervoeters te leren:

Mensen hebben hun ogen net als roofdieren aan de voorkant van ons hoofd en paarden hebben hun ogen, net als alle prooidieren, aan de zijkant van hun hoofd. Dus als je een paard in zijn ogen kijkt, denkt-ie dat je een roofdier bent dat zich klaarmaakt voor de aanval.’

Dat bijvoorbeeld vertelt Nina aan haar nieuwe vriendin Rozemarijn, haar eerste vriendin in het dorp waar ze sinds kort woont. Rozemarijn is misschien net zoals jij: ze weet nog niets van paarden, maar vindt ze wel leuk. Wat ‘Een pony met geheim’ van Joke Reijnders zo bijzonder maakt, is dat het echt geen boek is alleen voor paardenmeisjes, hoewel ook zij er veel van kunnen opsteken. Het verhaal over Cato is ook leuk voor jongens, gewoon omdat het geweldig goed in elkaar zit. Geen woord is te veel. Je leest het boek in één ruk uit, óók als je anders niet zo veel van lezen houdt.

‘Een pony met een geheim’ is ook een boek over vooroordelen. Mensen in het dorp begrijpen niet, waarom de paarden op de Paardenheuvel – zo heet de boerderij van Nina’s ouders - niet in de stal staan maar altijd vrij in de wei grazen. ‘Paardenfluisteraars’, zeggen de mensen over het gezin van Nina. En alsof dat nog niet genoeg was, wordt in het dorp ook nog geloofd dat de plek waar de Paardenheuvel staat gevaarlijk is.

‘Maar iedereen weet dat het niet pluis is in de buurt van de Galgenheuvel. Alleen een sukkel zou daar vrijwillig in de buurt gaan wonen.’

Nina weet dat dat niet klopt. Maar voordat ze erachter komt wat er dan is met de Galgenheuvel, moet ze eerst met Cato leren omgaan. En dat valt echt niet mee. De weken verlopen veel te snel, Nina’s tijd is al bijna op... Joke Reijnders weet de spanning tot het laatste woord vast te houden. Een troost als dit boek te snel uit is: ze gaat nog meer verhalen over de Paardenheuvel schrijven.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.