Een pannenkoek voor de koninginLinda Groeneveld

Terug naar lijst
 

Een pannenkoek voor de koningin

Titel: Een pannenkoek voor de koningin
Auteur: Linda Groeneveld
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2007
ISBN: 978 90 468 0149 9
Illustraties: Linda Groeneveld

Terug naar lijst

Een paleis vol pannenkoeken
 

Kobus is niet zoals zijn twaalf broers: dat zijn allemaal ruige jongens, die later naar zee willen. Kobus kan juist niet wachten tot hij naar school mag. Hij houdt helemaal niet van spannende dingen.

“De broers hielden niet van school. Van de hele dag leren en stilzitten. Dat was niets voor ze. Ze wilden naar zee. Ze wilden verre reizen maken. En dat was weer niets voor Kobus. Hij werd al misselijk als hij in de wastobbe zat en het water om zich heen zag.”

Dus doet Kobus andere dingen; hij maakt zijn huiswerk, spaart postzegels en bakt pannenkoeken. Dat heeft hij geleerd uit een boek dat hij van zijn tante heeft gekregen, ‘Handboek voor de paleischkok’. Dat lijkt Kobus wel wat, paleiskok worden! Hij droomt namelijk regelmatig van de prinses, wiens kasteel hij vanaf zijn huis kan zien. Hij ontmoet haar zelfs een keer, maar dan is hij zo verlegen dat hij niets durft te zeggen.

“ ‘Ik wil later piraat worden, en jij?’ vroeg het prinsesje. (…) Kobus dacht aan het boek van zijn tante. Dit was zijn kans. Hij kon haar vragen of hij paleiskok mocht worden. Later. Maar de woorden bleven in zijn hoofd steken. ‘Ik maak op zondag altijd pannenkoeken,’ zei hij toen maar.”

Jaren later vertrekt Kobus naar de stad en wordt kok. De prinses wordt ondertussen koningin en gaat op een dag op zoek naar een nieuwe paleiskok. Als Kobus de advertentie leest, kan hij zijn ogen niet geloven. Zou zijn droom eindelijk werkelijkheid worden? We zullen het einde niet verklappen, maar wat volgt is een spannend avontuur waarbij Kobus toch nog uit varen gaat, een kroon vindt én een heel lekkere pannenkoek bakt… Behalve vrolijk en origineel is ‘Een pannenkoek voor de koningin’ een boek vol leuke grapjes. Dat maakt het niet alleen een leuk verhaal voor kinderen, maar ook voor de volwassene die het voorleest. De tekeningen, gemaakt door de schrijfster zelf, zitten vol actie en als je goed kijkt, vaak ook vol leuke details. Zoals de gekke gerechten die de koningin van andere koks krijgt voorgeschoteld of, iets minder subtiel, een kasteel dat ondersteboven staat als de koningin het kasteel ‘op z’n kop zet’. Ook het verhaal, dat lekker wegleest, zit vol grappige stukjes.

“Er moest onmiddellijk actie worden ondernomen, werd algauw besloten. Koks houden niet getreuzel. Dan brandt de boel maar aan.”

Kortom, een prima boek om voorgelezen te krijgen of om zelf te lezen. Je moet stiekem een beetje aan onze eigen prinses Amalia denken als je dit boek leest. Zou ze ook liever piraat worden en van pannenkoeken houden? Wie weet!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.