Een olifant op de stoepSylvia Bishop

Terug naar lijst
 

Een olifant op de stoep

Titel: Een olifant op de stoep
Auteur: Sylvia Bishop
Uitgeverij: Moon, 2016
ISBN: 978 90 488 3453 2
Illustraties: Ashley King

Terug naar lijst

Olifanten zijn de leukste huisgenoten

Als je jarig bent, krijg je cadeaus. Hopelijk iets wat op je verlanglijst stond, maar zeker weten doe je het nooit want mensen komen soms met de gekste dingen aanzetten. Voor je het weet staat er bijvoorbeeld een olifant op je stoep. Jet uit 'Een olifant op de stoep' van Sylvia Bishop weet er alles van. Het overkomt haar op haar tiende verjaardag. Een leuk idee van oom Sjef zo’n olifant, de vraag is alleen waar ze hem moet laten? Niet op de stoep, dat weet Jet in ieder geval zeker. En daarom trekt de olifant diezelfde avond nog met veel lawaai bij Jet in.

Met de olifant was het huis plotseling heerlijk vol, en elke avond zat ze lekker tegen hem aan gekropen op het laatste vrije plekje in de woonkamer. En wat nog veel fijner was: elke dag ontmoette Jet nieuwe mensen.

Voorheen zat Jet altijd in haar eentje thuis, nu niet meer. Terwijl de olifant mensen rondjes op zijn rug laat rijden, maakt Jet praatjes met Jan en alleman. Ze worden een hecht team, begrijpen elkaar zonder woorden, alles gaat goed totdat… Ans Aafjes op een dag bij Jet aanklopt. Deze van top tot teen in stippen geklede dame van de Afdeling Exotische Dieren kondigt aan dat zij de olifant diezelfde dag nog op komt halen. Jet moet de olifant zo snel mogelijk verstoppen en krijgt daarbij gelukkig hulp uit onverwachte hoek. Die middag kunnen Ans Aafjes en haar helpers de olifant nergens vinden. Waar kan hij zijn gebleven?

'Heeft het dier, voor zover je weet, ooit geleerd om te fietsen?' vroeg Man Nummer Een. 'Of misschien om te' Op dat moment werd hij onderbroken door iets wat moeilijk op te schrijven valt, maar ongeveer zo klonk: HaaaaaTsjROMP. Alle vier de mensen verstijfden.

Dit is nog lang niet het einde van het verhaal. Want zoals bij alle goeie verhalen, moet er eerst nog een hele hoop fout gaan, voor alles weer goed komt. Bovendien: wie wil er nou niet een olifant hebben? Olifanten zijn erg in trek, vooral bij dierentuin directeuren. Daarom moet Jet haar stinkende best doen om de olifant te beschermen.

'Een olifant op de stoep'  is een avontuurlijk verhaal boordevol beesten, gekkigheid en nieuwe vriendschappen. Je ziet niet meteen aankomen wat er op de volgende bladzijde gaat gebeuren en je wordt meerdere keren op het verkeerde been gezet of verrast. Bovendien heeft schrijfster Sylvia Bishop heel veel informatie over olifanten in dit boek gestopt en dat is superleuk. Maar met weetjes alleen red je het niet. Fantasie is nodig bij het lezen van dit boek want een echte olifant past natuurlijk nooit in je badkuip. Dat dit in 'Een olifant op de stoep’  wel kan, leidt tot grappige situaties. De zwart-wit illustraties van Ashley King versterken dit alles. Ze maken Ans Aafjes nóg verschrikkelijker, de olifant nóg leuker en boze buurvrouw Pitstra nóg bozer. 'TROMP!' zou de olifant zeggen. En daar zijn wij het roerend mee eens.

Kim.

Leestip: Heb jij liever een paard dan een olifant in je huis? Lees dan ook eens Pippi Langkous' van Astrid Lindgren

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.