Een MannRindert Kromhout

Terug naar lijst
 

Een Mann

Titel: Een Mann
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 7137 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Van Mann naar man

Rindert Kromhout schrijft over misschien wel de beroemdste Duitse schrijversfamilie. ‘Een Mann’ is een meeslepend, op feiten en bestaande personen gebaseerd coming of age-verhaal van de schrijver Klaus Mann en zijn familie.

Klaus Mann, de zoon van Thomas Mann, staat centraal in dit verhaal. Klaus wil schrijver worden, maar hij heeft het niet gemakkelijk. ‘Iemand zoals jij Klaus, zal nooit in de schaduw van een ander staan’, wordt tegen Klaus gezegd, maar daar denkt hij zelf anders over. Klaus wil per se zijn eigen stempel op de wereld drukken. Hij wil worden beoordeeld op zijn eigen kunnen en niet steeds vergeleken worden met zijn vader. Daarnaast begrijpt Klaus niet waarom de relatie met zijn vader geleidelijk aan lijkt te verslechteren. Zijn vader doet kortaf tegen hem en lijkt zijn keuzes te veroordelen. Klaus durft zijn vader niet met zijn gevoelens te confronteren en besluit hem daarom een brief te schrijven.

Klaus maakt een ontwikkeling door in het boek, van kleine jongen naar volwassen man. Kromhout beschrijft deze groei door twee verhaallijnen af te wisselen: Klaus als (jong)volwassen man in de tegenwoordige tijd, en Klaus als kleine jongen in langdurige flashbacks van vroeger. Zijn (egocentrische) persoonlijkheid wordt erg mooi beschreven en groeit met de bladzijde. Je begrijpt zijn overwegingen, gedachten, gevoelens, en ook zijn angsten, frustraties en onvermogen om met bepaalde zaken om te gaan. Het wordt duidelijk dat schrijven zijn manier is om de wereld te verwerken en te begrijpen. Je leeft met Klaus mee terwijl hij zijn eigen identiteit probeert te ontdekken, bijvoorbeeld door naar Parijs en Berlijn af te reizen. Klaus’ hechte relatie met zijn één jaar oudere zus Erika komt uitgebreid aan bod, evenals de relaties met zijn andere gezinsleden.

De schrijfstijl van Kromhout is erg ongedwongen en leest prettig. Dat maakt het verhaal luchtig, maar de zwaardere onderwerpen blijven hierdoor wat aan de oppervlakte. Homoseksualiteit, bijvoorbeeld, speelde een grote rol binnen de familie Mann: Klaus’ zus Erika had lesbische affaires, zijn jongere broertje Golo zou homo zijn geweest en van zijn vader is bekend dat hij op jongere mannen viel. In de roman zegt Klaus tegen zijn zus Erika: ‘Weet je, Eri, dat het lichaam van een jongen veel mooier is dan het lichaam van een meisje? Dat vind ik tenminste.’ Andere scènes zijn soms weer wat langdradig. Als Kromhout deze balans beter had weten te vinden, dan was het verhaal nóg aangrijpender geweest.

Aan het einde van het boek, nadat Klaus de brief aan zijn vader heeft gestuurd en hij weer naar zijn ouderlijk huis is afgereisd, gaan Klaus en zijn vader toch het gesprek aan. Zijn vader geeft dan eindelijk de verlossende verklaring waarom zijn relatie met Klaus zo veranderd is in de loop der jaren. Het hele boek bouwt op naar deze ontknoping, maar voor je het weet is het moment alweer voorbij. Ondanks dat de verklaring heel bevredigend is, wordt het te terloops genoemd om echt indruk te maken. En dat is het overheersende gevoel na het lezen van dit boek: een heerlijk boek dat je uit hebt voordat het echt een diepe indruk achter heeft kunnen laten.

Naomi.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Soldaten huilen niet’ van Rindert Kromhout.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.