Een hondenlevenDavid Cirici

Terug naar lijst
 

Een hondenleven

Titel: Een hondenleven
Auteur: David Cirici
Uitgeverij: Ploegsma, 2017
ISBN: 978 90 216 7795 8
Illustraties:

Terug naar lijst

De geur van oorlog

Een oorlog meemaken is verschrikkelijk. Je leven is niet zeker, er zijn bommen die huizen en hele steden wegvagen, honger en kou… In ‘Een hondenleven’ beschrijft David Cirici deze ellende. Maar hij neemt de term ‘hondenleven’ heel letterlijk, door het verhaal door de ogen van Mos te vertellen: een hond die zijn baasjes kwijtraakt bij een bombardement en daarna zelf moet zien te overleven.

De schrijver heeft zijn best gedaan zich zo goed mogelijk in te leven in hoe de wereld door een hond beleefd wordt. Dat zorgt voor mooie, originele beschrijvingen. Honden hebben een heel goed ontwikkelde neus. Als Mos bijvoorbeeld door een bos loopt, ruikt hij dit:

‘Mijn neus vulde zich met de geur van de naaldbomen en buxusstruiken waar het landschap mee bezaaid was. Aan de voet van sommige bomen rook het naar vossenpis en konijnenkeutels. Overal hing de vage geur van wilde zwijnen en gemzen. (…) De geur van mos en dennennaalden rook je overal doorheen. Daarbovenuit rook je bijenhoning, een keutel van een eekhoorn die van een tak afrolde of de stank van een dikke zwarte worm waar een vogel in gepikt had.’

Honden zijn slimme dieren, maar snappen niet alles van wat er om hen heen gebeurt. Ze nemen alles met hun zintuigen op een eenvoudige manier waar en verbinden er niet altijd de juiste conclusies aan. Ze reageren instinctief. Dat is prachtig terug te lezen in het boek. Daardoor komt het dat je als lezer meer begrijpt dan Mos, bijvoorbeeld wanneer hij bedreigd wordt met een geweer. Mos weet niet wat het ‘rare ding’ is, alleen dat het twee ijzeren buizen heeft, er iets met een knal uitkomt en dat het naar vuurwerk ruikt. Ook weet je door de beschrijving dat Mos een gevangenenkamp bewaakt, terwijl de hond zelf daar geen idee van heeft.

Mos zwerft met een groep andere straathonden rond en probeert met hen te overleven. Steeds blijft hij op zoek naar Janinka en Mirek, zijn baasjes van vroeger. Mos denkt regelmatig terug aan zijn fijne tijd bij hen. Soms denkt hij hun geur op te vangen en één keer ziet hij Mirek, maar al net zo snel raakt hij hem weer kwijt. Het is hartverscheurend om te lezen wat Mos allemaal meemaakt. Ook als je niet zo’n hondenliefhebber bent, sleept dit boek je mee. Ondertussen hoop je met tranen in je ogen dat het allemaal goed afloopt…  

De kaft van ‘Een hondenleven’ valt op door een prachtige illustratie van Mos door Steef Liefting. De lieve trouwe hondenkop maakt meteen duidelijk om wie het gaat in dit verhaal.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.