Een heel bijzondere hondMartine Nijhoff

Terug naar lijst
 

Een heel bijzondere hond

Titel: Een heel bijzondere hond
Auteur: Martine Nijhoff
Uitgeverij: Lemniscaat, 2003
ISBN: 978 90 563 7563 8
Illustraties: Doesjka Bramlage

Terug naar lijst

Kattebelletjes van mijn hond

'liefe Buodewijn.
Waarom ben je naar Itaalieje gegaan?
Je zou nog draak zijn. Kom trug.
Je vrient Pieter.'

'Een heel bijzonder hond' gaat over Pieter en zijn hond Boudewijn, die heel bijzonder is, omdat hij altijd vrolijk is en alles begrijpt. Pieter en Boudewijn schrijven zelfs brieven aan elkaar, als de hond moet verhuizen. Ze zijn de beste maatjes. Wat het boek extra bijzonder maakt, is dat Boudewijn echt bestaat. De kinderen van schrijfster Martine Nijhoff hebben zelf ook een hond die Boudewijn heet. Hij woont, net als in het boek, in Italië. En de kinderen schrijven, net als Pieter, brieven aan hem. 'Een heel bijzondere hond' is een mooi boek om te zien, als je ernaar kijkt, word je nieuwsgierig en krijg je zin om het te lezen!

Pieter woont samen met zijn ouders Ida en Hendrik en zijn hond Boudewijn in een bovenhuis in de stad. Pieter denkt dat ze heel gelukkig zijn, maar dit verandert als Hendrik ineens vertrekt en Boudewijn met zich meeneemt. Nu is Pieter niet alleen zijn vader kwijt, maar ook zijn hond! Hij is erg verdrietig, maar vooral ook boos. Omdat Pieter zijn hond zo mist, gaat hij hem brieven schrijven. En hij krijgt brieven van Boudewijn terug! Hij schrijft over zijn leven in Italië, en over de reden dat Hendrik en hij weg moesten. Op een makkelijke en grappige manier leer je, samen met Pieter, een klein beetje begrijpen wat er gebeurd is tussen de ouders van Pieter. En door deze brieven gaat Pieter in de zomervakantie naar Italië toe. Hier ontdekt hij dat hij zijn vader en Boudewijn niet echt kwijt is...

'Een heel bijzondere hond' is een boek waar je van moet glimlachen, terwijl het eigenlijk over een verdrietig onderwerp gaat. Want het is natuurlijk niet leuk als je ouders uit elkaar gaan. Maar door de brieven van Boudewijn en de avonturen van Pieter, blijf je vrolijk.

Onder aan elke bladzijde staat een stripverhaal over Boudewijn. Het is dus eigenlijk een dubbel verhaal. Hierdoor wordt het niet saai: er is op elke bladzijde genoeg te lezen én te kijken. Doesjka Bramlage maakte de illustraties en omdat ze de tekeningen op kindertekeningen wilde laten lijken, heeft Bramlage met haar linkerhand getekend, terwijl ze normaal rechtshandig is! Zo lijkt het net of Pieter de tekeningen maakte.

Martine Nijhoff beschrijft de omgeving en de dingen die gebeuren heel duidelijk en mooi. Het lijkt net of je er zelf bij bent en met Pieter meeloopt. Je leert samen met hem omgaan met een vader, die niet meer thuis woont, maar nog wel heel veel van hem houdt!

Stephanie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.