Een halve hond heel denkenJoke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Een halve hond heel denken

Titel: Een halve hond heel denken
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0609 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Verder kijken dan je neus lang is

Weet je waarom je een flatgebouw gewoon tussen duim en wijsvinger kunt meten terwijl het in werkelijkheid heel groot is? En waarom stilstaande tekeningen in een strip toch kunnen bewegen? Joke van Leeuwen geeft in haar boek ‘Een halve hond heel denken’ antwoord op deze en vele andere vragen. Ze neemt je mee naar de bijzondere wereld van het kijken en laat zien wat voor interessants er valt te ontdekken als je verder kijkt dan je neus lang is.

Alleen al de titel van het boek maakt je nieuwsgierig. Want wat bedoelt Joke van Leeuwen nu met ‘een halve hond heel denken’? Nou, eigenlijk is dat heel simpel. Als je een tekening ziet van een halve hond, denk je waarschijnlijk niet dat die hond ook echt half is. In je hoofd zul je de tekening aanvullen met informatie. Je hebt vast al eerder een hond gezien en je kunt je er best een beeld van vormen. Je verwacht daarom een hele hond, maar die verwachting hoeft niet altijd te kloppen. Zo laat Joke van Leeuwen zien dat de hond een deel van een hoedje is dat iemand op zijn hoofd draagt. Door alleen maar te denken aan iets wat je al eerder hebt gezien, heb je jezelf eigenlijk dus een beetje gefopt.

‘Een halve hond heel denken’ is een geweldig boek. Joke van Leeuwen gebruikt veel afbeeldingen en ze maakt daarbij zelf mooie en grappige tekeningen, waardoor het boek heel levendig is. Aan de hand van die plaatjes lukt het haar om moeilijke onderwerpen vrij makkelijk uit te leggen. Ze vertelt bijvoorbeeld over de Gulden Snede, over symbolen, over het lijnperspectief en over primaire en secundaire kleuren. Soms is de schrijfster kritisch, maar ze vertelt altijd met humor en daardoor wordt het nergens saai. Het boek is heel mooi vormgegeven met leuke details. Zo staat in het hoekje op iedere pagina een tekening. Als je het boek vasthoudt en de bladzijden heel snel na elkaar laat bewegen, vormen die tekeningen samen een filmpje.

We zien zoveel dingen op een dag, dat we vaak niet eens meer doorhebben wat we nu eigenlijk zien. Veel dingen vinden we heel normaal, we denken er niet bij na en kijken er niet van op. Maar zo normaal is het vaak niet wat we zien. Want waarom staan de wijzers van een horloge bijna altijd op tien over tien op reclamefoto’s? ‘Als een horloge tien over tien aanwijst, lijken die lijnen op twee juichende armpjes. Om vijf voor half zeven zouden de armpjes treurig naar beneden hangen en dat vinden reclamemakers vast niet goed voor de verkoop.’ In haar boek laat Joke van Leeuwen zien dat als je echt goed kijkt, je allerlei interessante dingen kunt ontdekken die je eerst niet zag. Een fantastisch boek!

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.