Een goede kansSarah Moore Fitzgerald

Terug naar lijst
 

Een goede kans

Titel: Een goede kans
Auteur: Sarah Moore Fitzgerald
Uitgeverij: Van Goor, 2017
ISBN: 978 90 00 35476 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Kies hoe je de wereld ziet

Als haar vader op de dag na haar verjaardag het gezin verlaat en bij zijn nieuwe vriendin gaat wonen, ziet Minty haar vertrouwde wereld instorten. Bovendien doen haar ouders alsof ze nog een klein meisje is en willen ze niet met haar over de scheiding praten. Dat zorgt voor een hoop frustratie:

En mijn moeder probeert zich te gedragen alsof er niets aan de hand is en we dolgelukkig zijn en we geen enkele reden hebben om te treuren. En ik begin te beseffen dat alle mensen op de wereld miljarden leugenaars zijn die niets anders doen dan tegen elkaar en tegen zichzelf liegen. En ik ben het zat en het maakt me gewoon zo…kwaad.

Haar woede is goed te begrijpen. Sarah Moore Fitzgerald beschrijft Minty’s denkwijze op een pure en beeldende manier, waardoor je je goed kunt inleven in haar situatie. Bovendien zijn de dingen waar Minty mee zit, zoals je anders voordoen dan je bent, herkenbaar. Het spanningsveld tussen wie je bent en wie je wilt zijn, wordt treffend weergegeven doordat je zowel Minty’s gedachten leest als ziet hoe ze zich naar anderen gedraagt.

Het begin voelt misschien wat onsamenhangend aan, omdat je in korte fragmentjes steeds meer informatie krijgt over Minty’s leven: over haar klas, Nettlebog Lane, de geschiedenislerares, de scheiding van haar ouders, en de mysterieuze Ned. Het eerste deel van het boek is daarom als een puzzel waarvan je de stukjes geleidelijk op hun plek kunt leggen. Dan komt de puzzel tot leven en slepen de personages je mee in hun belevenissen, zodat je het verhaal in één keer uit wil lezen.

Een van de hoogtepunten is de Ballyross Race, een paardenrace die symbool staat voor Minty’s zoektocht naar zelfstandigheid. Stel je een modderig veld in Ierland voor. Tien paarden staan opgesteld, zonder zadel. Hun ruiters maken zich klaar voor een bloedstollende race die slechts anderhalve minuut duurt. Ze wachten alleen nog op het startschot…

Dat de race maar anderhalve minuut duurt, is meteen ook een beetje jammer, want daardoor vliegt deze belangrijke gebeurtenis voorbij. Wel krijgt dit avontuur nog een staartje. Niet iedereen is namelijk blij met deze illegale paardenrace. Fitzgerald brengt knap in beeld hoe een verhaal steeds twee kanten heeft; hoe de standpunten van Minty (en Ned) en haar ouders (en leraar Carmody) lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze illustreert daarmee mooi hoe iedereen een eigen blik op de wereld heeft, en benadrukt dat ‘Jij besluit hoe jouw versie van de werkelijkheid eruit ziet’.

Een beetje voorspelbaar is het wel, maar ‘Een goede kans’ is toch zeker een fijn boek waar je misschien zelfs nog een mooie levenswijsheid uit haalt.

Anne.

Leestip: Wil je meer lezen van Sarah Moore Fitzgerald? Lees dan ook 'De appeltaart van hoop'.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.