Een geweldige dagLane Smith

Terug naar lijst
 

Een geweldige dag

Titel: Een geweldige dag
Auteur: Lane Smith
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2016
ISBN: 978 90 8967 225 4
Illustraties: Lane Smith

Terug naar lijst

Knuffelbeer denkt aan zichzelf

Wat voor jou een geweldige dag zou zijn, hoeft niet per sé voor een ander ook een fantastische dag te zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen dingen die hij graag doet. Zo ook de dieren uit het volgende verhaal.

Poes ligt lekker te zonnen in het bloembed. Hond is gek op lekker fris water. Op een warme dag zit hij dan ook het liefst in het opblaasbadje dat zijn baasje Bert voor hem heeft opgezet. Mees heeft een fijne dag wanneer hij lekker kan peuzelen van het vogelzaad dat in het voederbakje ligt. Eekhoorn smikkelt van de maiskolf die Bert speciaal voor hem in het gras legt. De dieren uit het verhaal ‘Een geweldige dag’, zijn allemaal dik tevreden. Totdat Beer verschijnt …

Een grote bruine beer komt op Mees en Eekhoorn af. Hij ziet een lekkere maiskolf liggen en neemt die in zijn bek. Eekhoorn rent snel weg, balend dat hij niet verder kan eten van de maiskolf. Ook Mees vliegt vliegensvlug weg wanneer Beer zijn vogelzaad opeet. Beer plonst in het zwembadje van hond, en Poes rent ervandoor als Beer lekker in ‘haar’ bloembed gaat liggen. Het was een geweldige dag voor Beer. Maar alleen voor Beer. De andere dieren hadden een geweldige dag…totdat Beer kwam.

Door de tekst van Lane Smith leer je dat iedereen op een andere manier een fijne dag heeft. Beer heeft een ideale dag, maar die gaat ten koste van de fijne dag van de andere dieren. Door het verhaal merk je dat iedereen andere behoeften heeft. Ondanks dat Beer de andere dieren wegjaagt, lijkt Beer wel vriendelijk. Je kan hem niets kwalijk nemen. Hij is zich er niet van bewust dat de mais en het vogelzaad eigenlijk voor andere dieren was bedoeld. Ook kom je erachter dat er twee betekenissen zijn van het woordje ‘was’. Doordat het prentenboek weinig tekst bevat, wordt er veel in het midden gelaten. Dat is fijn, zo kun je zelf nadenken over de betekenis van het verhaal.

De tekeningen zijn van verf en inkt gemaakt. Dat is bijzonder, je ziet de verfstreken bij Beer erg goed. Door die verfstreken wordt ook beweging in de tekeningen gebracht. De achtergrond is vaak wit met daarop rustige kleuren. De bruine kleur van Beer valt daardoor goed op. Verder zien de dieren er heel vriendelijk uit. Vooral Mees is om te knuffelen! Maar Beer eigenlijk ook. Hij is een echte knuffelbeer die een geweldige dag heeft!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De beer en de pianovan David Litchfield.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.