Een cavia en twee moedersPieter Feller

Terug naar lijst
 

Een cavia en twee moeders

Titel: Een cavia en twee moeders
Auteur: Pieter Feller
Uitgeverij: Uitgeverij Xanten, 2013
ISBN: 978 94 914 4610 8
Illustraties: Niels van Hoog

Terug naar lijst

Een cavia met goede oren

‘Dat gedoe over Vaderdag’ moppert Sep. Sep is net verhuisd van Amsterdam naar een klein stadje in de provincie. In Amsterdam deden ze gelukkig niks aan Vaderdag en dat was fijn want Sep heeft geen vader.

Op de eerste schooldag vroeg de juf of Sep wat over zichzelf wilde vertellen.

Sep was best zenuwachtig toen eenentwintig paar ogen van onbekende kinderen hem aankeken. (…) Van tevoren had hij helemaal niet bedacht wat hij zou zeggen en toen flapte hij er zomaar uit: Ik heb een cavia en twee moeders. De kinderen hadden gegrinnikt.

Aan het eind van elke dag neemt Sep cavia Kobus even op schoot en praat een beetje tegen hem aan. Kobus heeft kleine oortjes maar kan wel heel goed luisteren.

Sep vertelt Kobus over zijn nieuwe vriend Koen, waarmee hij gaat vissen en over zijn nieuwe vriendinnetje Tibby, die hij helpt met in elkaar knutselen haar vaderdagcadeau. Hij vertelt Kobus natuurlijk ook van alles over zijn moeders. Of hij vraagt Kobus wat:

‘Wat zou leuker zijn? vraagt Sep aan Kobus. ‘Een vader en een moeder, twee vaders of twee moeders of één vader of één moeder?’ De cavia kijkt hem met twee pientere kraaloogjes aan, maar zegt niets terug.

Sep heeft het fijn thuis. Zijn moeders zijn heel verschillend, maar ze zijn allebei (al kan dat natuurlijk niet) de liefste moeder van de wereld. In Amsterdam was het een klein beetje bijzonder om twee moeders te hebben, daar waren meer kinderen met geen vader of zo.  Maar op zijn nieuwe school  vinden ze Sep en zijn twee moeders wel een beetje raar. Zo sturen ongeruste ouders een brief naar Seps school omdat ze bang zijn dat Sep geslagen wordt.  En ook zijn nieuwe buurvrouw maakt vaak vreemde opmerkingen over Seps gezin. Maar tijdens een borrel bij hen thuis, blijkt ook buurvrouw Annemarie best aardig. Sep overlegt hierover met Kobus.

Weet je wat Maartje over Annemarie zei? Dat ze op zaterdagavond na een paar wijntjes ontdooide. Ik wist helemaal niet dat ze bevroren was.

╩╗Een cavia en twee moeders’ van Pieter Feller is een heerlijk kleine problemenboek. Seps leventje is zoals dat van een heleboel kinderen. En die kleine problemen: een verdwenen cavia, een oma die alleen is, een beetje liefdesverdriet, zijn oplosbaar. Misschien heeft Feller dit boek geschreven omdat er zo weinig boeken zijn over kinderen met twee vaders of twee moeders. Of misschien wil hij stiekem een beetje opvoeden, tussen de regels door vertellen dat dit gewone gezinnen zijn en dat je ook zonder vader gelukkig kan zijn. Maar dat geeft niet, want wat overblijft is een lekker lees- of voorleesboek over Sep en zijn cavia.

Marjolein.

Wil je nog een boek lezen over dieren? Lees dan ‘Zsa Zsa’ van Janneke Schotveld.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.