Een boek voor jouMarit Törnqvist

Terug naar lijst
 

Een boek voor jou

Titel: Een boek voor jou
Auteur: Marit Törnqvist
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN:
Illustraties: Marit Törnqvist e.a.

Terug naar lijst

Een boek voor jou

Er zit een jongetje onder de tafel, en eentje in de kast. Ook alle andere kinderen hebben zich verstopt, terwijl een moeder voorleest, in het Arabisch, uit De wolf en de zeven geitjes. Ze doet na hoe de wolf binnenkomt, en ze wijst de geitjes aan die hij opvreet. Op ééntje na en dat is Momen uit Syrië, die heel tevreden vanachter een lamp tevoorschijn komt. 'Ik kende dit verhaal al', vertelt Momen even later, als de wolf is verslagen. Hij is elf jaar oud en hij houdt veel van lezen, maar toen zijn familie moest vluchten, konden ze geen boeken meenemen. Wat een geluk dat Momen nu, net aangekomen in Nederland, ‘Een boek voor jou’ heeft gekregen: een prachtige bundel Nederlandse verhalen voor kinderen in het Arabisch. Want Nederlands spreken kan Momen nog niet, maar dankzij deze verhalen leert hij wel al heel veel over dit nieuwe, vreemde land waar hij nu met zijn familie woont.

'Meisjes zoals Floddertje, die heb je niet in Syrië,' dat weet Achmed van 10 heel zeker. Zijn broertje Rachid denkt ook niet dat papa's, als ze verdrietig zijn, bij hun kinderen op schoot gaan zitten. Stel je voor! Maar als zijn moeder zegt dat hij papa laatst nog heeft getroost, knikt hij toch. Natuurlijk, dat wel. Want papa is weleens verdrietig. Papa is alleen te groot om bij hem op schoot te zitten.

‘Een boek voor jou’ is een idee van schrijfster en tekenares Marit Törnqvist. Zij vroeg en kreeg hulp van collega's als Joke van Leeuwen, Paul van Loon, Toon Tellegen, Erik van Os en Elle van Lieshout, Charlotte Dematons, Hans en Monique Hagen en Annet Schaap: de schrijvers schreven verhalen, en de tekenaars tekenden en daarna vertaalde Amina Abed de teksten in het Arabisch. Uitgeverij Querido, het Letterenfonds en Vluchtelingenwerk maakten er vervolgens een prachtig boek van dat door de stichting Zwerfboek in de asielzoekerscentra werd verspreid.

Bij de negen kinderen die door deze Syrische voorleesmoeder worden voorgelezen, is het boek in ieder geval een groot succes. Ze vinden Jip en Janneke leuk, omdat die stampen in de plas. 'Ik had ook regenlaarzen,' vertelt Kamal van acht, 'maar ik mocht tóch niet door de plassen lopen.' Zijn kleine broertje knikt. 'In Nederland regent het vaak. Hier móét je soms wel door de plassen lopen, anders kom je niet aan de overkant van de straat.'

De Syrische voorleesmoeders zijn ook blij met het boek. 'Mijn kinderen waren nog klein toen we zijn gevlucht en we hebben een hele tijd in een kamp gezeten waar geen boeken waren,' vertelt Ranim, een van de moeders. 'Daardoor is hun woordenschat nog niet zo groot. Deze liedjes en verhalen zijn goed om te oefenen.' Haar zoontje Kamal bladert ondertussen door ‘Een boek voor jou’ op zoek naar mooie plaatjes. Hij ziet het hondje Rintje, met een zwemband om in het water. Verbaasd kijkt hij op. 'Mogen honden hier in het zwembad?'

Als je nieuw bent in Nederland is ‘Een boek voor jou’ een geweldige introductie. Maar Nederlandse schrijvers verzinnen soms echt de gekste dingen.

Marieke Smithuis, samen met Momen, Achmed, Rachid en Kamal.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.