Een bijna definitieve lijst van nachtmerriesKrystal Sutherland

Terug naar lijst
 

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries

Titel: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries
Auteur: Krystal Sutherland
Uitgeverij: Young & Awesome, 2018
ISBN: 978 90 258 7465 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Doodsbang om bang te zijn

Je zal er maar mee moeten leven, met 50 angsten. Uiteenlopend van bang zijn voor maïsvelden tot panisch worden in kleine ruimtes. Dat belemmert je behoorlijk in het dagelijks leven als puber. Het zal je dan ook niet verbazen dat Esther Solar op school een buitenbeentje is. En dan verkleedt ze zich ook nog elke dag, bijvoorbeeld als Roodkapje of Eleanor Roosevelt. Maar in vergelijking met haar gezinsleden is zij tamelijk normaal. Haar moeder is extreem bijgelovig, haar vader heeft zich sinds zes jaar opgesloten in de kelder en haar depressieve tweelingbroer is als de dood voor het donker en is elke avond als een dolle bezig met het ontsteken van honderden kaarsen. Esther weet niet beter dan dat al haar familieleden aan een fobie lijden. Ze overlijden er zelfs aan. Zij wil daar niet ook het slachtoffer van worden:

‘Ja, de Solars stierven aan hun angsten. Esther kon niet toestaan dat ze zó doodsbang voor iets zou worden dat het haar hele leven zou beheersen en uiteindelijk haar dood zou worden. Dus telkens als ze ergens ook maar een beetje bang voor was, zette ze het op haar lijst en vermeed het daarna voor de rest van haar leven. Als je niet over je angst nadacht of eraan toegaf, kon die je ook niet verslinden.’

In ‘Een bijna definitieve lijst van nachtmerries’ van Krystal Sutherland lijkt er toch een lichtpuntje te komen in het ingewikkelde leven van Esther. Samen met oud-klasgenoot Jonah, die haar lijst met angsten heeft gevonden, gaat ze de uitdaging aan om ze te overwinnen. Ze ziet in dat het vermijden van alles waar ze bang voor is, ervoor heeft gezorgd dat ze ook de leuke dingen van het leven mist. Door met Jonah op te trekken, kruipt ze langzamerhand uit haar schulp en durft ze stukje bij beetje haar ware zelf te laten zien. Dat maakt haar kwetsbaarder en voor de lezer ook sympathieker: in haar apart-zijn is ze niet altijd even goed te volgen.

De toon van ‘Een bijna definitieve lijst van nachtmerries’ is luchtig en vol humor. Dat leest vlot en prettig. Toch is de situatie van Esther, maar ook die van Jonah, soms zo schrijnend dat niet alles weggelachen kan worden. Serieuzer is de schrijfster wanneer ze in het verhaal meer uitlegt over fobieën, depressie en de behandeling daarvan. Op het einde komt het verhaal in een stroomversnelling, met een wel erg hoog tempo. Het verrassende slot vraagt om een vervolg: in de bijzondere Esther zit veel meer dan één verhaal!

Juulke.

Leestip: Wil je meer lezen over een dappere hoofdpersoon die zijn angst wil overwinnen? Lees dan 'Bang geboren' van Kevin Brooks

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.