Een andere ElliotGraham Gardner

Terug naar lijst
 

Een andere Elliot

Titel: Een andere Elliot
Auteur: Graham Gardner
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 563 7944 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Macht is het doel

Elliot Sutton werd op zijn vorige school enorm gepest. Nu hij is verhuisd, komt hij terecht op een nieuwe school, Holminster High. Elliot wil er alles aan doen om te voorkomen dat hem hier dezelfde hel staat te wachten. In ‘Een andere Elliot' van Graham Gardner lees je hoe hij ervoor zorgt dat hij niet opvalt om de verkeerde reden.

Om te beginnen meet Elliot zich een ander uiterlijk aan. Hij zorgt voor een schooluniform en gaat naar de kapper. Maar met alleen een goed uiterlijk kom je er niet. Je proberen te verbergen is zinloos, dus Elliot moet zorgen dat hij wordt opgemerkt. Hij meldt zich aan voor selectiewedstrijden voor de zwemploeg. En hij weet zich te plaatsen: ‘Het is gelukt. Ik ben op de goede manier opgevallen.'

Elliot is blij en doet zijn uiterste best om niet gepakt te worden door de pestkoppen op school. Want die zijn er wel degelijk, daar komt hij gauw genoeg achter wanneer een jongen in elkaar wordt getimmerd in opdracht van de Wachters. Wie dat zijn, vertelt Oliver aan Elliot:

De Wachters... regelen dingen. (...) In de klas zijn de leraren het gezag, ja? (...) Maar buiten hebben ze niets in te brengen. Helemaal niets. Begrijp je? Hierbuiten is het domein van de Wachters. (...) Zij selecteren wie er wordt gestraft, en wie de straf toedient.

Het maakt Elliot enorm onzeker. Hoe moet hij ervoor zorgen dat hij niet door de Wachters als mislukkeling wordt aangewezen? Dan gebeurt er iets waar Elliot nooit op had gerekend: hij moet bij de Wachters verschijnen. Niet omdat ze hem willen straffen, maar omdat ze wat in hem zien. Richard, een van de Wachters, vertelt Elliot:

Heb je 1984 gelezen? Van George Orwell? (...) Ik zal je zeggen waar het om gaat. Orwell heeft het in zijn boek geschreven. Het doel van heersen is heersen. Het doel van macht is macht hebben. (...) En als je dat niet vergeet, en het begrijpt, zul je ontdekken hoe leuk macht kan zijn.

Maar zit Elliot daar wel op te wachten? Om macht te hebben? Hij kan de Wachters niet afwijzen, dan wordt hij alsnog gepakt. Maar om de rollen nu om te draaien en zelf mensen als slachtoffer aan te wijzen?

Graham Gardner schreef met ‘Een andere Elliot' een enorm spannend boek over pesten en gepest worden, over onzekerheid en koelbloedigheid. ‘Een andere Elliot' laat zien hoe dun de scheidslijn is tussen macht hebben en slachtoffer zijn. Door de prettige schrijfstijl leest het boek als een trein. Bovendien heeft Gardner van Elliot een heel interessante jongen gemaakt, die steeds verschillende maskers draagt om in iedere situatie - op school, thuis, bij vriendin Louise - de juiste reacties en antwoorden te kunnen geven. Of dat goed blijft gaan? Tot op de laatste pagina houd je je adem in...

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.