Een afspraakje in het bosSylvia Vanden Heede

Terug naar lijst
 

Een afspraakje in het bos

Titel: Een afspraakje in het bos
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo, 2014
ISBN: 978 94 014 2106 5
Illustraties: Benjamin Leroy

Terug naar lijst

Een vliegende date

De vleermuis was druk via de mail aan het daten geweest. Eindelijk had hij dan een afspraakje, na de zoveelste mislukking. De ijsvogel vroeg zich af met wie. De vleermuis viel namelijk alleen op vogels en daar snapte de ijsvogel niets van. De ijsvogel stak zijn mening niet onder stoelen of banken en ijskoud zei hij tegen de vleermuis: Wat heeft een vogel nou gemeen met een vleermuis, behalve de vleugels? ‘Als je bij jou van vleugels praten kunt. Kale flappen zijn het. Fladderflappen.’ En de vleermuis dacht: hoe heb ik ooit verliefd kunnen worden op de ijsvogel.

‘Wil je dan niet weten wie het is?'

Ondertussen was de ijsvogel druk met andere zaken. Hij had er namelijk een sport van gemaakt om een kamsalamander te pakken te krijgen. Hij at liever vis of af en toe een lekkere kikker, maar die glibberige kamsalamander, die zou hij ooit te slim af zijn. Reken maar.

‘Ja? En? Wie is het dan?'

Wat denken jullie? Lees maar mee. Het was een hert. Heus waar. De ijsvogel verklaarde de vleermuis voor gek en de andere dieren die het hoorden, moesten heel erg hard lachen.

De vleermuis trok zich er niets van aan. Hij ging zijn huisje gezellig maken, kaarsen op tafel, lekker eten. En toen ging de bel.

En wie stond er op de stoep?, het h…nee, niet het hert, het was een grote kever, een tor, de lekkernij voor iedere vleermuis. De vleermuis dacht nog, ik kan deze lekkernij nog snel opeten, voordat het hert komt. Maar de kever stelde zich voor als Lucanus Cervus. Dit was de date van de vleermuis.

'"Jij?… Het vliegend hert? En jij bent de vleermuis? Ik had me jou heel anders voorgesteld", zei hij ook.' Wat moest de vleermuis nu? En nu moest hij zich constant inhouden om de tor niet op te eten. Je date opeten doe je dan toch ook weer niet, of wel…?

Maar de vleermuis wilde eerst weten hoe het toch kwam dat de tor een vliegend hert was. En de tor snapte maar niet waarom de vleermuis geen grijs staartje en muizentandjes had.

Deze twee hadden gesprekstof genoeg. Hoe zou dit aflopen. Een kever met een vleermuis? Zou daar een bruiloft van komen? Wie zal het zeggen?

Met ‘Afspraakje in het bos’, vang je drie vliegen in een klap. Want…Silvia Vanden Heede geeft ons, één, een prachtig verhaal met mooie prenten en twee, allerlei weetjes over de natuur met leuke zoekopdrachten en drie, een boek met veel wijze lessen:

Wijze les 1: Liefde overwint alles.
Wijze les 2: Als je elkaar beter leert kennen, kan het toch anders zijn dan je in eerste instantie dacht dat het zou worden.
Wijze les 3: Trek je niets van anderen aan.

En, je wordt nog slimmer en sneller dan de ijsvogel, want die tuurt nog steeds strak in het water.

Door de tekeningen van Benjamin Leroy waan je je in eerste instantie in een fantasieboek, maar het verhaal gaat wel over de realiteit van vriendschap en alle liefdesperikelen. De gezichtsuitdrukkingen van de dieren spreken boekdelen.

En wat denk je? Ga jij voortaan ook vliegend daten? Of lezend? Wie weet wat voor verrassingen jij tegenkomt?

Paula.

Leestip: ‘Kikker is verliefd’

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.