Echte helden zwijgen nietArend van Dam

Terug naar lijst
 

Echte helden zwijgen niet

Titel: Echte helden zwijgen niet
Auteur: Arend van Dam
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2008
ISBN: 978 90 475 0440 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Durf jij?

Heb jij wel eens een groot geheim bewaard? En kon je dat geheim ook echt geheim houden? Of moest je het uiteindelijk toch aan iemand kwijt? In het boek ‘Echte helden zwijgen niet’ vertelt Arend van Dam het verhaal van Stijn. Stijn gaat samen met zijn beste vrienden Karim en Morris naar de brugklas. Maar de dag voordat hij naar zijn nieuwe school gaat, gebeurt er iets ergs. Iets vreselijks…

In het maïsveld bij de boerderij van Stijns ouders vinden de drie vrienden wat stenen. Stijn is meteen geïnteresseerd, hij weet veel van archeologie: ‘Wie weet wat er hier in de grond allemaal begraven ligt. Pijlpunten? Vikingzwaarden? Ridderharnassen?’ Al snel komt Morris op een idee. Hij wil Stijns vader een handje helpen en de stenen van het veld halen. Een wedstrijdje steenwerpen is dan snel bedacht. Stijn twijfelt eerst nog, maar wordt al snel overgehaald.

Alle drie zwaaien ze hun arm zo ver mogelijk naar achteren. Hun armen maken vaart en laten los. Maar tot Stijns schrik klinkt er nu geen plons of het geluid van brekend steen, maar het geluid van piepende banden en een harde knal. ‘Wegwezen!’ schreeuwt Morris. (…) In de verte klinkt het geluid van een sirene. (…) Een politiewagen? Toch geen ambulance?

Er is een ongeluk gebeurd. Maar Stijn, Morris en Karim spreken af dat ze hun mond houden. Naast dit geheim, dat steeds grotere vormen aanneemt als blijkt dat er een nieuwe klasgenoot bij betrokken is, heeft Stijn ook zijn onzekerheden over de brugklas, over een eventuele verhuizing en over Roos, het leuke meisje dat hij nog kent van de basisschool.

Al deze twijfels weet Arend van Dam op een mooie en heel herkenbare manier te beschrijven. Hij heeft een prettige schrijfstijl en omdat het verhaal je direct pakt, lees je het in een keer uit. Bovendien is het boek heel mooi vormgegeven. Zo gebruikt Arend van Dam allerlei plaatjes, foto’s en knipsels, waardoor het boek extra bijzonder wordt. En de titel is natuurlijk ijzersterk. ‘Echte helden zwijgen niet’, want echte helden durven eerlijk te zijn.

De grootste twijfels die Stijn heeft, hebben te maken met zijn vriendschap met Morris en Karim. Ze zijn altijd goede vrienden geweest, maar de laatste tijd gaat hij zich steeds meer ergeren aan het gedrag van zijn vrienden en zijn eigen rol in het clubje. Is hij niet te veel een meeloper? Zou hij niet wat vaker voor zichzelf moeten opkomen? En hoewel zijn vrienden heel goed hun mond weten te houden over het ongeluk, begint het bij Stijn steeds meer te knagen. Kan hij niet beter eerlijk opbiechten wat er is gebeurd?

Boek uit en nog geen genoeg van de vrienden op het Mondriaan College? Kijk dan op de website: www.echtehelden.nu  

Mieke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.