Echt LilyValérie Dayre

Terug naar lijst
 

Echt Lily

Titel: Echt Lily
Auteur: Valérie Dayre
Uitgeverij: Gottmer, 2007
ISBN: 978 90 257 4283 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Vakantieblues

De 12-jarige Lili houdt tijdens de zomervakantie een dagboek bij. Niets bijzonders, zou je denken. Maar het is wel bijzonder dat ze op de heenreis door haar ouders op een parkeerplaats bij een wegrestaurant wordt achtergelaten.

‘Ik vond ze al raar doen vanaf het moment dat we gisteren aankwamen. Ze keken heel onschuldig, alsof er niets aan de hand was; wierpen elkaar blikken van verstandhouding toe, gluurden dan weer naar mij, dan weer naar elkaar.'

Ruim drie weken weet ze haar eten in het restaurant te halen en slaapt ze de ene keer achter de plantenbakken binnen en de andere keer buiten op de parkeerplaats. Haar gezelschap bestaat uit de norse schoonmaakster van de wc's, uit de vriendelijke Solange van de winkel en uit een grote, zwarte hond. Ook hij is achtergelaten en wacht tot zijn baasjes hem weer komen halen.

Je weet als lezer niet beter: dit is het vakantieverhaal van Lili, zo is het gebeurd. Het is wel een raar verhaal. Want welke ouders laten hun enige kind nu op een parkeerplaats achter? Je moet er niet aan denken... Lili beschrijft de aanloop naar de vakantie en haar ouders echter zo goed dat je haar gelooft. Haar moeder is hard aan vakantie toe, krijgt in de auto een zenuwaanval en wil het liefste met haar man naar Venetië. Lili's vader wil zijn vrouw graag plezieren. Het lijkt logisch dat ze er met z'n tweeën vandoor gaan. Totdat je verder leest, dan is ineens niet meer duidelijk wat werkelijkheid en wat verzonnen is.

De Franse schrijfster Valérie Dayre weet je in ‘Echt Lili' steeds op het verkeerde been te zetten. Op het moment dat je denkt door te hebben hoe het verhaal in elkaar zit en de spanning even weg is, duikt er weer iets nieuws op in het verhaal, weer een nieuw vraagteken erbij.... In korte hoofdstukken toont de schrijfster je een bijdehand en slim meisje dat zich duidelijk aan het losmaken is van haar ouders. Ze maakt grappen over ze en vertelt hen de waarheid. Als haar moeder bijvoorbeeld spullen verzamelt voor een goed doel, flapt ze eruit: "Kan je net zo goed de vuilnisman bellen. Dit zijn geen geschenken; het is één hoop afval. Jij geeft alleen maar wat je eigenlijk allang had moeten weggooien."'

Het verhaal zit knap in elkaar, met een steeds terugkerende spanning. Op het papier is er veel ruimte tussen de regels en tussen de regels is dan ook van alles te lezen. Geen wonder dat dit boek twee belangrijke internationale jeugdboekenprijzen heeft gewonnen: de Prix Sorcières en de Deutsche Jugendliteraturpreis 2006. Een terechte winnaar.

Inger.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.